xcounter
#

США хотіли викупити у Болгарії С-300 для України за 200 мільйонів, але та відмовилась - ЗМІ

4404
Болгарський С-300ПМУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Болгарський С-300ПМУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це вкотре демонструє, наскільки буває іноді складно отримати для нашої країни додаткові засоби ППО

Наприкінці 2022 року США дали пропозицію уряду Болгарії викупити в неї радянські ЗРК С-300 для України за 200 мільйонів доларів. Гроші мали би надійти в рамках програми "іноземного військового фінансування" (FMF) для союзників США в Східній Європі, які постачають свою зброю і техніку, амуніцію чи інше обладнання для ЗСУ, отримані фінанси можна спрямувати на купівлю сучасного озброєння західного зразка.

Про це повідомляє Defence Romania, зазначивши, що випадку з Болгарією, за неофіційними даними, американці пропонували поставити взамін радянських С-300 новітні ЗРК NASAMS, і вцілому все виглядало заманливо. Але спочатку виконувач на той час обов'язки прем'єр-міністра Болгарії Галаб Донєв просто нічого не відповів на цю пропозицію від США, що уже зі старту загальмувало цю історію.

Читайте також: Нічна атака РФ "Калібрами": у Повітряних Силах оголосили кількість крилатих ракет та деталі атаки
Болгарський С-300ПМУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

А уже буквально в січні 2023 року президент Болгарії Румен Радєв та виконувач обов'язків міністра оборони Дімітар Стоянов публічно виступили проти будь-яких подальших передач зброї для України, навіть за схемами "кругового обміну". Оскільки, мовляв, національне законодавство забороняє віддавати чи продавати зброю болгарської армії без негайної передачі компенсатора взамін.

Раніше Defense Express розповідав про те, що листопаді 2022 року Україна подала до Болгарії запит на отримання ЗРК С-300 після того, як намагалась отримати від цієї країни літаки МіГ-29 та Су-25.

За даними з відкритих джерел, збройні сили Болгарії мають орієнтовно вісім комплексів типу С-300ПМУ, які були виготовлені та поставлені лише в 1989 році, тому можуть мати цінність для ЗСУ не тільки через тип і характеристики, але й відносну "новизну" цього озброєння, необхідного для захисту нашого неба від рашистів.

Болгарський С-300ПМУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Франція та Німеччина не можуть зійтися у поглядах, як же будувати ППО та ПРО в Європі