xcounter
#

Спільні випробування: безпілотник та гелікоптер успішно виконали завдання з пошуку цілей

1016
Спільні випробування: безпілотник та гелікоптер успішно виконали завдання з пошуку цілей

Британська компанія QinetiQ провела спільні випробування безпілотника і пілотованого гелікоптера H125

Як стверджують у компанії, ця подія стала першою в країні демонстрацією взаємодії безпілотного та пілотованого літальних апаратів.

Випробування пройшли близько місяць тому – 19 червня 2020 року – на полігоні у Солсбері-Плейн. Дрон та гелікоптер під час випробувань спільно шукали наземні цілі.

При чому безпілотник працював у "напівавтономному режимі" – оператор втручався в його роботу тільки в тому випадку, якщо треба було прийняти якесь рішення чи скоригувати його роботу.

вертолет беспилотник
Гелікоптери теж мають отримати власних безпілотних помічників

У QinetiQ стверджують, що безпілотник виконав задачу з незначним втручанням оператора, який може керувати БпЛА за допомогою планшетного комп’ютера на борту гелікоптера. Разом з тим, за необхідності управління безпілотником може передаватися від однієї людини до іншої.

Це не тільки гарантує, що контролювати безпілотник завжди буде та людина, яка має найбільше інформації для прийняття рішення, але й створює шлях до спільного підходу використання оборонних активів"

Випробування проводилися на замовлення сухопутних військ Великобританії у рамках створення концепції MUM-T (Manned-Unmanned Teaming) – взаємодії людини з машиною.

Ідея, власне, не нова: екіпаж гелікоптера у повітрі буде керувати різними безпілотними літальними апаратами. При чому екіпаж буде не тільки отримувати дані від безпілотника, але й контролювати його на всіх етапах польоту, від злету до посадки.

Беспилотник
Деякі БпЛА будуть працювати з пілотованими літальними апаратами, а деякі взагалі замінять їх на полі бою (картинка клікабельна)

Але це не означає, що безпілотник у рамках цієї взаємодії не зможе виконувати місії в автономному режимі у парі з гелікоптером. Зрештою, екіпаж пілотованого літального апарату може дати безпілотнику задачу, рішення для якої він буде обирати вже самостійно.

У компанії кажуть: попри те, що така взаємодія демонструється не вперше і різні країни вже показали свої можливості, випробування у Великобританії можна вважати успішними й навіть унікальними передусім через те, що екіпаж гелікоптера мінімально втручався у роботу безпілотника під час виконання місії.

Читайте також: Успішна місія: Boeing протестував групу безпілотників у повністю автономному режимі