xcounter
#

Скільки коштує крилата ракета Tomahawk: приклад Австралії, яка купила лише 200 одиниць

10121
Запуск Tomahawk (фото: US DoD)
Запуск Tomahawk (фото: US DoD)

Окрім ціни на Tomahawk стала відома й експортна вартість нової протирадіолокаційної ракети AARGM-ER, яка виявилась дорожчою за крилату ракету із дальністю польоту у 1,5 тисячі кілометрів

Уряд Австралії розкрив деталі нових оборонних закупок, які здійснює на фоні поступового переозброєння та торкнулись американських ракет Tomahawk та протирадіолокаційної ракети AARGM-ER, яка є глибокою переробкою відомої AGM-88 HARM (раніше називалась AGM-88G).

Як повідомив міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой, обидва контракти були погоджені. Окрім того він назвав кількість та ціну кожної закупівлі. Й за понад 200 крилатих ракет Tomahawk Канберра заплатить 833 млн доларів США.

Читайте також: Де ще окрім Швеції можливо дістати Gripen для ЗСУ і чому Стокгольм може бути максимально зацікавлений у цьому

Tomahawk
Запуск ракети Tomahawk з борту USS Dewey класу Arleigh Burke (фото: US DoD)

Таким чином вартість однієї крилатої ракети Tomahawk у випадку експортного замовлення складає близько 4,16 млн доларів за одиницю. Враховуючи те, що мова йде про далекобійний засіб, який може уражати цілі на дальності близько 1500-1600 км - більш ніж помірний цінник.

Використовувати ці ракети Австралія збирається з ракетних есмінців Aegis класу Hobart, кожен з яких має 48 універсальних пускових шахт Mark 41 які дозволяють розміщувати різноманітні зенітні та "ударні" ракети. Загалом Австралія має три таких кораблі.

HMAS Hobart (DDG 39)
HMAS Hobart (фото:Royal Australian Navy)

Також австралійський посадовець оголосив показники контракту на AARGM-ER. Країна отримає 60 таких нових протирадіолокаційних ракет за 276 млн доларів. Таким чином одна AARGM-ER коштує на експорт 4,6 млн доларів і дорожче за крилату ракету Tomahawk.

Ця ракета призначена для знищення радіолокаційних станцій, але може використовуватись й у ролі протикорабельної ракети. Це можливо через те, що ракета має комбіновану активно-пасивну радіолокаційну головку самонаведення. Хоча вага бойової частини у 70 кг об'єктивно накладає на це певні обмеження. Оціночна дальність застосування AARGM-ER зазначається на рівні до 300 км, а швидкість складає до 2 Махів.

Австралія планує використовувати ці ракети на спеціалізованих літаках РЕБ та прориву ППО EA-18G Growler та F-35A.

Читайте також: Росіяни скаржаться на нову атаку таємничих дронів на їхній Ту-22М3, тепер вже на авіабазі "Шайковка"