xcounter
#

Швеція назвала складну умову, за якої готова дати Gripen, але є альтернатива

6798
JAS 39 Gripen, фото ілюстративне, Simon Eliasson
JAS 39 Gripen, фото ілюстративне, Simon Eliasson

Розбираємо деталі нового пакету військової допомоги, рішення про який прийняли в Стокгольмі

Під час урядового брифінгу 6 жовтня 2023 року міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що його країна виділяє Україні черговий пакет військової допомоги обсягом в 2,2 мільярди шведських крон або ж орієнтовно понад 140 мільйонів євро. До цього пакету увійшла певна кількість 155-мм снарядів, запасні частини до бойових машин піхоти CV90 (або ж Strv 90), неназвана номенклатура засобів зв’язку та піхотного спорядження.

Зазначається, що це уже 14-ий пакет допомоги, який Швеція виділила Україні під час повномасштабного вторгнення РФ, що передачу цих матеріалів слід розглядати як "довгострокову відданість Швеції справі підтримки України", і що саме таку номенклатуру поставок просило керівництво нашої держави. Про це йдеться в публікації шведського видання Aftonbladet.

Читайте також: Рашисти продовжують масовані пуски ударних дронів: скільки "шахедів" вже випустили за жовтень
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Під час урядового брифінгу глава Міноборони Швеції також згадав про те, що у листопаді 2023 року Стокгольм має намір озвучити своє рішення щодо перспектив передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, або із наявності шведських ВПС, або ж на експорт за окремо укладеним контрактом.

Але на даний момент зі слів шведського міністра оборони випливає, що його країна готова дати нам Gripen лише тоді, коли сама Швеція стане членом НАТО, що в свою чергу перетворилось на перспективу неозначено-віддалену, зважаючи на те, яку позицію зайняли Туреччина та Угорщина.

Водночас, Пол Йонсон назвав також ще одну цікаву опцію, яка може стосуватись участі "в авіаційні коаліції" та підсилення України сучасними літаками. Виявляється, Швеція розглядає варіант допомогти з підготовкою наших пілотів на F-16.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у вересні цього року в Швеції заявили про 16-18 літаків Gripen для України і окреслили строки, коли нададуть остаточну відповідь.

Також ми писали про те, що Повітряних силах України дуже серйозно націлились на Gripen і будуть за нього боротись. Тим більш, що існує існує доволі проста, але критично важлива причина того, чому у Повітряних силах дійсно дуже зацікавлені у Gripen.

Читайте також: Україна показала в Словаччині низку зразків зброї, але найцікавіше — про що домовлялися наші зброярі