xcounter
#

Щоб мати більше снарядів для утилізації рашистів "на добрива", треба ще більше сировини буквально для міндобрив

14418
САУ PzH 2000 в строю ЗСУ, січень 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ PzH 2000 в строю ЗСУ, січень 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або які фактори завадили країнам Заходу збільшити виробництво боєприпасів майже за рік війни РФ проти України

Щодня під час боїв проти російських окупантів артилеристи ЗСУ використовують від 5 тисяч боєприпасів різних калібрів. Така кількість снарядів за мірками мирного часу є великою та відповідає держзамовленню на рік невеликої європейської країни. І за рік повномасштабної війни РФ проти України Європейський континент "так і не пройшов випробування переозброєнням".

Країни Заходу шукають шляхи, як збільшити виробництво боєприпасів, але цьому заважає "криза ланцюжків поставок" у Європі. Про це йдеться у публікації Financial Times, пише Фокус.

Читайте також: Чому США лише за 2 роки вийдуть на виробництво 90 тисяч снарядів 155-мм в місяць
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по російським окупантам із САУ CAESAR, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Як наголошують автори публікації, щоб наростити виробництво боєприпасів країнам Європи не вистачає трьох видів ресурсів – відповідний метал, вибухові речовини та азотна кислота (яка використовується також для виробництва мінеральних добрив).

Спроба Європи одразу "перейти на військові рейки" призвела до "стрибка попиту" при тому, що кількість підрядників залишилась та сама. Тому наприклад, якщо до повномасштабного вторгнення РФ в Україну на деякі компоненти доводилось чекати до 1 місяця, то тепер – до 1 року.

Виробництво боєприпасів у BAE (фото: Force News)

Щоб вирішити проблему з "кризою ланцюжків поставок", виробникам боєприпасів у Європі доводиться шукати нових підрядників, які постачатимуть детонатори та гільзи, вибухівку та метал. Та й власне за ту саму азотну кислоту виробникам снарядів доводиться ледь чи не битись із фермерами та заводами по виробництву міндобрив.

Наскільки гострим є зараз "стрибок попиту" показує зокрема те, що британський філіал BAE Systems уже планує розширювати свої виробничі потужності із розрахунку саме довготривалий попит, і зараз чекає на відповідний дозвіл від уряду Великої Британії. Або ж – британський виробник палива та вибухівки Chemring уже фіксує, що його контрагенти цікавляться, наскільки можливо наростити виробництво аж на 200%.

Процес виробництва 155-мм снарядів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У BAE показали, як виглядає надсучасне виробництво артилерійських боєприпасів на десятки тисяч снарядів на рік (відео)