xcounter
#

Що всередині баражуючого боєприпаса Switchblade 600 і який недолік його бойової частини (фото)

4931
Switchblade 600
Switchblade 600

Switchblade 600, який може знищувати ворога на дальності понад 40 км, досі залишається маломедійним зразком далекобійного озброєння, яке використовують Сили оборони України

Баражуючий боєприпас Switchblade 600 від американської AeroVironment, що постачається до Сил оборони України на постійній основі, досі залишається відносно малопоширеним зразком, особливо, якщо порівнювати його з іншими дронами-камікадзе.

А тому деякі деталі щодо цього засобу ураження противника на дальності близько 40 км залишались невідомими. Але ворог опублікував фото доволі цілого зразка Switchblade 600, який залишився майже неушкодженим.

Читайте також: Чим є показовим, що у Китаю атомний човен втонув біля причалу ще літом, а відомо про це тільки зараз

Switchblade 600

Вочевидь зразок впав або через технічну несправність, або був пригнічений засобами РЕБ. У результаті падіння в нього виявилось пошкодженим лише хвостове оперення. Водночас частина фюзеляжу була знята російськими саперами для доступу до бойової частини. Зокрема про це говорить прив'язана до дрона мотузка, якою його "здернули".

Switchblade 600

При цьому увагу заслуговує саме кумулятивна бойова частина Switchblade 600, яка за описами дрона декларувалась еквівалентною бойовій частині ПТРК Javelin. Але, як виявилось, до "еквівалента" вона трохи не дотягує.

Зокрема у Javelin встановлена тандемна кумулятивна бойова частина, перший заряд якої нівелює динамічний захист. Водночас у Switchblade 600 одинарна кумулятивна БЧ, а тому ураження цим боєприпасом танків, а у деяких випадках навіть БМП із динамічним захистом, не буде ефективним.

Також варто додати, що у новій версії Javelin, FGM-148F, яка у серійному виробництві з 2020 року, Lockheed Martin встановлює нові бойові частини зі збільшеним уламковим ефектом. Це було пов'язано із вимогою армії США зробити цю протитанкову ракету більш універсальною та ефективною проти легкої бронетехніки, живої сили противника та неброньованих об'єктів. Але, на жаль, аналогічних змін бойова частина Switchblade 600 не зазнала.

Також додамо, що це далеко не перший випадок, коли росіяни отримують Switchblade 600 у стані, який дозволяє його вивчення. Зокрема його дещо більш фрагментовані уламки публікувались ще у липні цього року.

Switchblade 600
Читайте також: Велика Британія замовляє розробку своєї "Паляниці": далекобійної, дешевої та масової зброї за проєктом Brakestop