xcounter
#

Що таке "зомбі"-ракети і навіщо вони американцям

Black Dagger Zombie  - мішень для пусків ракет на велику дальність
Black Dagger Zombie - мішень для пусків ракет на велику дальність
1544

Сполучені Штати, що мають найбільші у світі витрати на оборону, демонструють гарні для наслідування приклади раціонального та ощадливого ставлення до витрачання коштів у ході реалізації оборонно-промислових проєктів.

Тому підтвердження - ракети-"зомбі". Це, власне, не засоби враження чи знищення ворожих цілей, а ракети-мішені. Вони вкрай потрібні для перевірки можливостей справжніх бойових ракет зі складу комплексів протиповітряної чи протиракетної оборони.

Ракет-мішеней потрібно багато. Тому у Пентагоні започаткована ініціатива виробництва ракет-мішеней з використанням елементів від інших бойових ракет, у яких закінчується ресурс.

Читайте також: Нове дихання для ЗРК

Назва мішеней - "зомбі" - якраз і вказує на використання у їхній конструкції таких "вмираючих" компонентів. Головно йдеться про реактивні двигуни.

"Зомбі" використовуються для тестування системи ППО Patriot і засобів, що розроблені Агентством ПРО США

Причина використання старих двигунів полягає у дорожнечі виготовлення нових ракет-мішеней. За рахунок такого ощадливого підходу економія може досягати близько 50% у порівняні з новим виготовленням, що дозволяє виконувати більшу кількість випробувань при заданому бюджеті.

Перша демонстрація ракети-мішені "зомбі" мала місце у 2016 році. У даний час "зомбі" використовуються для тестування системи ППО Patriot і засобів, що розроблені Агентством ПРО США (Missile Defense Agency), а також під час демонстрацій для потенційних іноземних покупців можливостей американських зенітних і протиракет.

Наприклад, 25 червня 2020 року на ракетному полігоні Уайт-Сендс відбувся показ для іноземної делегації. Ще один подібний показ повинен відбутися у вересні, під час якого буде випробувана інтегрована система управління полем бою IAMD. Мішені будуть також використовуватися під час тестування радарів для перспективної системи ППО, яка замінить комплекс Patriot.

Нині у США є три типи мішеней "Зомбі" - Pathfinder Zombie, Black Dagger Zombie (використовуються двигуни Orion застарілих ЗУР типу Terrier Mk 70) - для великої дальності (для перевірки систем ПРО США) і Sabre Zombie (мішень малої дальності).

Читайте також: Олег Коростельов: Україна здатна розробити власний комплекс ППО з дальністю 100 км за кілька років