xcounter
#

САУ ​М109А3 від Норвегії вже на передовій: оголошено рекордні строки опанування

11064
М109А3
М109А3

Норвегія передала Україні у рамках допомоги, орієнтовно, 20 САУ М109А3

Самохідні артилерійські системи М109А3, які у якості військової допомоги передала Збройним Силам України Норвегія, вже на передовій.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, який також зазначив, що українським артилеристам знадобилось лише тиждень навчання для того, щоб опанувати нову зброю. А також розповів про те, що насправді вразило наших гармашів.

Читайте також: У Словаччині розповіли, чи зможуть ЗСУ швидко отримати нові 155-мм САУ Zuzana 2
М109А3

"Ключова відмінність цих гармат від радянських зразків, - те, що вони зроблені для людей. Незважаючи на те, що ці самохідні гаубиці були виготовлені ще у 1960-70-х роках, у них вже замість важелів - кермо, замість механічної - коробка автомат. На зимовий час, коли можливе обледеніння корпусу, розробники злегка прорезинили його, щоб екіпаж не сковзував. Солдати раділи навіть таким простим елементам, як наварені по краям башні кошики для особистих речей", - розповів Головнокомандувач ЗСУ.

М109А3

Окрім того, якість боєприпасів значно вища за радянські. Наприклад, заряди герметичні, а головне абсолютно ідентичні один до одного, що впливає на точність розльоту при пострілах.

Також він зазначив, що дальність стрільбиМ 109А3 звичайними снарядами становить до 22 км. Але дальність стрільби збільшується завдяки використанню активно-реактивних снарядів.

М109А3

Нагадаємо, що рішення про передачу M109A3 уряд Норвегії прийняв ще на початку квітня. І хоча точна кількість офіційно не називається, орієнтовно мова йде про 20 одиниць. А судячи з усього декілька тижнів пішло на зняття зі зберігання, що передбачає розконсервацію машин.

Цікаво, що опанувати M109A3 українські артилеристи змогли лише за тиждень. Водночас німці для навчання на своїх PzH 2000 виділили 40 днів.

Читайте також: Все для перемоги: ВМСУ поповнились незвичними цивільними суднами (відео)