xcounter
#

ЗМІ вказали, хто може стати неочікуваним постачальником чотирьох батарей M109A3 для ЗСУ

109052
Норвезькі САУ M109A3GN, ілюстративне фото з відкритих джерел
Норвезькі САУ M109A3GN, ілюстративне фото з відкритих джерел

У когось такі САУ стоять на складах зберігання, а можуть же прискорити процес розгрому рашистів

Польський портал Defence24 стверджує, що уряд Норвегії прийняв рішення передати Збройним Силам України свої 155-мм самохідні артилерійські установки типу M109A3GN.

За попередніми планами, мають передати близько 20 екземплярів таких САУ, тобто виходить чотири батареї. Скоріш за все, ці M109A3GN будуть взяті саме зі складів зберігання норвезьких збройних сил – як стверджується, в строю армії Норвегії є лише 14 таких САУ, інші 42 цих САУ стоять на складах зберігання. Обмовка тут була необхідна, бо є певне неспівпадіння по цифрам – за даними Military Balance за 2021 рік, на складах зберігання стоять лише 24 одиниці M109A3GN.

Читайте також: ​Скільки у країнах НАТО танків, БМП та САУ на складах у запасі
ленд-ліз для України
Норвезька САУ M109A3GN, ілюстративне фото з відкритих джерел

Головна відмінність M109A3GN від базової версії - ствол довжиною в 39 калібрів, який забезпечує дальність стрільби до 25 км.

Відомо, що Норвегія планує замістити свої стройові M109A3GN, для чого замовила поставку в Південній Кореї 24 самохідні артустановки типу К9. Також відомо, що на складах зберігання норвезьких збройних сил може стояти також 16 танків типу Leopard 2A4.

ленд-ліз для України
Норвезька САУ M109A3GN, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поки що офіційного підтвердження планів уряду Норвегії передати нам САУ М109А3 поки що нема. Тим більш, що в офіційного Осло є свій мотив "притримати" зброю – їм прямо загрожує Північний флот ВМФ РФ з усіма своїми сухопутними частинами, що має статус повноцінного військового округу.

Але якщо підтвердяться наміри Норвегії передати нам свою самохідну артилерію, тоді зможемо напевно сказати – ось він, неочікуваний постачальник чотирьох батарей M109A3 для Збройних Сил України.

ленд-ліз для України
Норвезька САУ M109A3GN, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Норвезькі морські ЗРК Mistral для України: що це за зброя, чому це не ПЗРК і де їх можливо використати