xcounter
#

Румунія демонструє неймовірні амбіції купити 32 F-35 за $6,5 млрд

2252
F-35, всі фото — U.S. Air Force
F-35, всі фото — U.S. Air Force

Нюанс в тому, що тут мова про більшу за весь річний оборонний бюджет суму

В Румунії зараз відбувається міжнародна оборонна виставка BSDA 2024, котра зараз є найбільшим профільним заходом у всьому Чорноморському регіоні. Ця виставка стала заодно майданчиком для демонстрації амбіцій самої Румунії в плані зміцнення власних оборонних спроможностей.

Одним із векторів такої демонстрації є плани румунського оборонного відомства придбати винищувачі F-35 для зміцнення власних ВПС. У серпні 2023 року стало відомо про попередній план румунських військових придбати аж 32 літаки цього типу за 6,5 мільярдидоларів. А буквально наприкінці квітня 2024 року, як далі деталізує портал Defense Romania, саме Міноборони Румунії цей намір підтвердило офіційно.

Читайте також: Франція колись мала Mirage IV як аналог Ту-22, але Rafale B під ракету ASMP-A цікавий теж

Одним із учасників виставки BSDA 2024 була зокрема корпорація MBDA, котра є виробником різних типів ракетного озброєння. Як далі наголошують журналісти Defense Romania, їм вдалось поспілкуватись із віце-президентом MBDA Europe Арно Руссе, який видав доволі обтічний коментар – мовляв, "інтерес MBDA полягає в тому, щоб дати необхідні спроможності тим державам, які в цьому мають необхідність", і що "вигода для союзників полягає в тому, щоби поділитись одним продуктом та інтегрувати його на різні платформи".

При цьому в якості прикладів зазначались зокрема ракети "повітря-повітря" Meteor та навіть крилаті ракети SCALP.

Як можемо зрозуміти за контекстом публікації, автори Defense Romania подають тему так, що в теорії під майбутні F-35 для румунських ВПС можуть бути інтегровані ті самі ракети Meteor та SCALP.

Але далі варто відзначити, що сам по собі намір Румунії придбати 32 літаки F-35 за 6,5 мільярди доларів є напрочуд амбітним. Бо тут можна порівняти наприклад з тим, що весь оборонний бюджет цієї країни за 2022 рік склав усього 5,19 мільярдів доларів.

Раніше Defense Express розповідав про те, як Китай хотів шпигувати в Швейцарії за F-35 від США, але не вийшло.

Читайте також: Стала відома дальність нових бомб УМПБ Д-30, якими рашисти закидують Харків