xcounter
#

Розкрито дані, на які дрони зараз вчаться російські військові у Сирії

1663
Дрони-камікадзе типу Shahed
Дрони-камікадзе типу Shahed

Крім російських операторів БПЛА, навчання проходять також і сирійські найманці

Російські військові проходять навчання на безпілотники іранського виробництва у Сирії — навчання проходять під керівництвом "Ліванської поліції Хезболли" та "Іранська революційна гвардія" на території військового аеродрому Шайрат, очолює процес один з командирів "Хезболли" Камаль Абу Садік, його спеціалізація — виготовлення та обслуговування безпілотних літальних апаратів. Крім військових з РФ, навчання також проходять і сирійські найманці, які згодом будуть відправлені в Україні. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України.

"Лівансько-ірансько-російський навчальний курс передбачає опанування БПЛА Shahed-136 та Ababil-3, а також дистанційно керованого літака Raad", — відзначають у ГУР МОУ, і про два останніх зразки безпілотників тут варто поговорити окремо.

Читайте також: ​РФ все частіше застосовує ряд нових ракетних систем проти України

Щодо Ababil, то під цією назвою ховається сімейство безпілотників від іранського заводу HESA, які називають "низькотехнологічним дроном дальньої дії. Ababil-3 — модернізований варіант попередньої версії, призначений для розвідки. Створений на базі південноафриканського дрона Seeker (ймовірно Seeker-2D), від компанії Denel Dynamics, запущений у виробництво у 2008 році.

Тактико-технічні характеристики цього БПЛА наступні: дальність дії — 100 км, тривалість перебування у повітрі — 4 години. Максимальна швидкість — 200 км/год, практична стела — 5000 м. Розмах крил — 7 м. Побудований з композитних матеріалів. За різними даними, оснащується двигуном L550E від німецької компанії Limbach Flugmotoren або ж його китайськими чи іранськими копіями. Також використовуються компоненти від іранських підрядників. У 2014 році іранці заявляли, що безпілотник отримав можливість проводити розвідку вночі.

Стосовно Raad, то у відкритих джерелах під такою назвою можна знайти створений для іранського війська у 2010-х роках баражуючий боєприпас Raad 85 (хоча ймовірно це може бути й якась інша розробка). Призначений для знищення стаціонарних та мобільних цілей, заявляється здатність роботи за умови дії засобів РЕБ. Дальність — 100 км, швидкість — 250 км/год.

Читайте також: Розставлено всі крапки над "і" у виробництві "Шахедів" у РФ включно з ціною одного дрона