xcounter
#

"Ростєх" виправдав неконкурентну дальність САУ "Мальва" розробкою модернізованої версії

54551
152-мм САУ 2С43 "Мальва"
152-мм САУ 2С43 "Мальва"

Ще у 2023 році представники корпорації розповідали, що їхні фахівці вже ведуть роботи над більш далекобійною версією новітньої САУ, яка зараз поступається у дальності західним зразкам

Нещодавно у мережі з’явилося перше фото, як рашисти використовують на території Бєлгородської області свою новітню колісну самохідну артилерійську установку 2С43 "Мальва", згодом російськими пропагандистами також було оприлюднено й відео з цією САУ, першій серійні зразки якої потрапили на озброєння російського війська у 2023 році.

САУ
Ворожа САУ "Мальва" веде вогонь, фото ілюстративне

Поява "Мальви" на полі бою стало приводом згадати її характеристики, зокрема й дальність стрільби, які, як для "новітньої" артилерійської системи виглядають досить скромно — з відкритих джерел задекларована дальність цієї САУ становить 24,5 км (до 29 км — активно-реактивними), що аж ніяк не конкурентно у порівнянні з тими ж західними колісними самохідними артилерійськими системами, які є на озброєнні ЗСУ.

Читайте також: У РФ пропонують глушити Stralink за допомогою повітряних куль у складі комплексу РЕБ

Цікавим у цьому контексті є нещодавнє повідомлення російської корпорації "Ростєх" в каналі у Telegram, де після заявленої дальності у "понад 24 км" під "спойлером" можна побачити фразу "Ви ж не подумали, що все так однозначно?" із посиланням на інтерв’ю першого заступника гендиректора корпорації Владіміра Артякова ще у серпні 2023 року.

Там він говорить про розгортання серійного виробництва цієї САУ, хвалиться її високою мобільністю, наявністю режиму "вогневого нальоту" (MRSI — Multiple round simultaneous impact, MRSI), коли декілька випущених один за одним снарядів одночасно потрапляють у ціль.

Тоді ж він відзначив, що також російські розробники вже працюють над оновленим варіантом цієї машини. "Зараз створюється модернізований варіант "Мальви" зі збільшеною дальністю стрільби. Повірте, у нас буде що протиставити далекобійним західним гаубицям, які зараз постачаються ЗСУ", — відзначив Артяков.

Інших подробиць про ймовірну модернізацію цієї САУ не повідомляється. Водночас у відкритих джерелах відзначається, що з модернізованим керованим артилерійським снарядом "Краснополь-Д" дальність "Мальви" може зрости до 43-45 км.

Читайте також: Рашисти кажуть, що цьогоріч БФ РФ посилять три кораблі під "Калибри": чи можуть перекинути у Чорне море