xcounter
#

Російська тактика "каруселей" поблизу кордону з Україною та скільки іранських Shahed залишилось у РФ

Армія Білорусі показово проводить безперервні навчання вже з весни
Армія Білорусі показово проводить безперервні навчання вже з весни
6201

У ГУР розповіли про реальність загрози наступу РФ з Білорусі, на скільки іранських дронів-камікадзе розраховують у РФ та який статус домовленості щодо балістичних ракет

Постійні повідомлення про те, що з Білорусі "через стільки-то днів" почнеться повномасштабний наступ - це просто один з багатьох елементів дезінформації, яку постійно використовує ворог для того, щоб відтягти ресурси Збройних Сил України.

Попри те, що така можливість існує, ворог використовує спеціальні прийоми, для того, щоб нагнітати ситуацію та активно дезінформувати, розповів у інформативному інтерв'ю The New York Times очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Читайте також: Як Польща хотіла захиститися від рашистських Х-555 та "Калібрів" і "кільце оборони" для човна з "Калібрами": новини й події тижня війни від Defense Express

армія білорусі

"Було б неправильно не брати до уваги цю [вторгнення з боку Білорусі] можливість, але також неправильно говорити, що у нас є якісь дані, що підтверджують її існування", - зазначив Кирило Буданов, додавши, що довгострокові ризики вторгнення зберігаються.

Зокрема, за даними ГУР, жодна з російських військових груп не вишикувана у бойові порядки, самі табори заповненні "частково мобілізованими", які по завершенню навчання відправляються на фронт, а також спостерігається некомплект бронетехніки.

Але РФ використовує спеціальну тактику "каруселі" для того, щоб зробити видимість намірів. Наприклад, рашистів завантажують у потяги, які направляються до білорусько-українського кордону. По прибуттю вони не розвантажуються, а простоявши півдня їдуть у зворотному напрямі. Така тактика, до речі, використовувалась у СРСР ще за часи Другої світової війни.

ешелон

Також очільник Головного управління розвідки Міноборони повідомив і кількість дронів-камікадзе Shahed, які РФ замовила в Ірану. Зазначимо, що окрім Shahed-136 було зафіксоване використання і його попередньої версії Shahed-131. Загалом Кремлем було замовлено 1700 одиниць, з яких 540 вже використано станом на другу половину грудня. Самі дрони надходять до РФ партіями, як повідомлялось раніше, остання з яких склала 250 одиниць.

Водночас собівартість цих дронів для Ірану, за даними ГУР, виявилась ще нижчою ніж очікувалось. Якщо раніше фігурували неофіційні оцінки на рівні від 20 до 50 тисяч доларів, то Буданов повідомив, що його реальна собівартість лише 7 тисяч доларів.

Відносно ж іранських балістичних ракет, то за інформацією ГУР, наразі домовленість щодо їх закупівлі Кремлем ще не укладена. Тегеран побоюється реакції світу, але Москва вже запропонувала у вигляді оплати "ноу-хау" для іранського оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: Чи можна бути готовим до війни проти країни, що має понад 2000 балістичних та крилатих ракет