xcounter
#

Росія використовувала "Руслани", щоб доставляти в Білорусь ракети "Точка-У" (відео)

7903
Ворожий Ан-124-100
Ворожий Ан-124-100

Для перевалки цих комплексів використовувався білоруський аеродром "Мачуліщі", на якому господарюють російські військові

У відкритому доступі з’явилось відео, яке поєднує аудіозапис та інфографіку і може слугувати одним із багатьох доказів, що армія РФ насправді досі має на озброєнні ОТРК "Точка-У" та використовує ці комплекси для ударів у тому числі по мирним об’єктам України.

Але тут варто окремо зосередитись на "логістичній" компоненті цієї історії.

Читайте також: Лукашенко відкрив "воєнторг" для Путіна, який "клянчить" боєприпаси

Як прямо випливає із цього аудіозапису, 18 березня 2022 року для доставки трьох комплексів "Точка-У" на територію Білорусі росіяни використали транспортний літак Ан-124-100 із реєстраційним номером RA-82010.

Формально, це цивільний "борт", який належить російському державному підприємству "224-ый летный отряд", підпорядкованому Міноборони РФ.

Ворожий Ан-124-100

Під час перемовин екіпаж літака RA-82010 просив диспетчера дати коридор буквально за годину після посадки, пілоти запевняли, що їм потрібно небагато часу, щоб вивантажити свій "груз" в три "Точки-У". Також пілоти цього "Руслана" заявили диспетчерам, що на борту літака одразу 20 осіб, хоча штатна чисельність екіпажу Ан-124 – усього 8 осіб. Можемо припустити, що інші 12 осіб – це обслуга ОТРК "Точка-У", якраз по 4 особи на машину.

За тим же маршрутом і в той же час летів військово-транспортний літак Ан-124 із реєстраційним номером RF-82041,і що там за вантаж був на борту – невідомо.

Окрема цікава історія – пункт призначення цих двох "Русланів". Обидва літаки прямували до аеродрому "Мачуліщі" поблизу Мінська. Це летовище білоруська армія відновила у квітні 2021 року, в рамках підготовки до навчань "Запад-2021", для обслуговування російських окупантів. У відкритих джерелах стверджувалось, що "Мачуліщі" після відновлення можуть приймати максимум Ил-76. А уже під час нинішньої війни були згадки, що саме на аеродромі "Мачуліщі" було зосереджене "ядро" авіаційного угрупування російських окупантів в Білорусі.

Ворожий Ан-124-100 з реєстраційним номером RF-82041, ілюстративне фото з відкритих джерел

Орки намагались швидко та приховано перекидати "Точка-У" в Білорусь, щоб приховати факт використання цих ракет для ударів по Україні. Але схоже, в стані окупантів знайшовся рашист, що "злив" аудіо-доказ за відповідну "мотивацію", можливо – в доларах США.

Читайте також: У рашистів закінчились новітні "Тайфун-К" та брак бронетехніки: почались кустарні ган-траки