xcounter
#

РФ під Ка-52 та Ми-28 використовує Луганський аеропорт, який не працював з 2014 року (фото)

6854
Рашистські Ка-52 та Ми-28 в одному льотному строю, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські Ка-52 та Ми-28 в одному льотному строю, ілюстративне фото довоєнних часів

Російські окупанти розширюють мережу летовищ, яку використовують для своєї армійської авіації

Супутникові знімки від Planet Labs станом на 19 липня 2023 року демонструють зокрема, що російські загарбники почали використовувати як одну із баз для своєї армійської авіації аеропорт в тимчасово окупованому Луганську, який не функціонував ще з 2014 року.

На той момент на летовищі було розміщено загалом 15 гелікоптерів армії РФ, зокрема п’ять Ка-52, три Ми-28 та вісім вертольотів типу Ми-8/Ми-17, а зазвичай там перебуває від 12 до 16 вертольотів рашистів, також і машини типів Ми-24, пише в своїй публікації OSINT-аналітик Tatarigami_UA.

Читайте також: Про спустошені бази зберігання танків РФ: як насправді виглядає кругообіг металобрухту у глобальній картині (фото)
Аеропорт в тимчасово окупованому Луганську, де армія РФ розмістила свої вертольоти, липень 2023 року, супутниковий знімок від Planet Labs, наводить Tatarigami_UA

Аналітик наголошує, що російські військові лише відносно недавно почали використовувати летовище в тимчасово окупованому Луганську як базу для своїх ударних та десантно-штурмових вертольотів.

Вибір саме на цей аеропорт упав тому, що він знаходиться за 100 км від лінії фронту, відповідно – поза зоною ураження далекобійних систем типів M142 HIMARS та M270. І водночас, така відносно невелика дистанція дозволяє гелікоптерам рашистів подолати відстань до лінії фронту за час до 30 хвилин.

Рашистські Ка-52 та Ми-8 на стоянці Луганського аеропорту, липень 2023 року, супутниковий знімок від Planet Labs, наводить Tatarigami_UA

Tatarigami_UA стверджує, що навколо Луганського аеропорту рашисти організували доволі потужну об’єктову систему протиповітряної оборони, яка однак не є "нездоланною".

Відповідно, якщо вдасться завдати удар по стоянкам вертольотів армії РФ на цьому летовищі, рашисти будуть вимушені перемістити свою армійську авіацію ще далі від лінії фронту, що в свою чергу збільшить підльотний час для окупантів.

Рашистські Ми-28 на стоянці Луганського аеропорту, липень 2023 року, супутниковий знімок від Planet Labs, наводить Tatarigami_UA

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що ще у червні 2023 року армія РФ почала використовувати як базу для своїх вертольотів аеропорт в тимчасово окупованому Бердянську. При цьому, як показували супутникові знімки, рашисти продовжували використовувати Бердянський аеропорт як базу для своїх Ка-52 та інших вертольотів і в липні, після неоднократних "прильотів" по військовим об’єктам окупантів.

Що заодно дозволяло поставити питання про те, який же тип ракети допоможе знищити цей аеродром з Ка-52, що заважають контрнаступу ЗСУ, ATACMS чи GLSDB.

Вертольоти армії РФ на аеродромі в тимчасово окупованому Бердянську, супутниковий знімок від Planet Labs, наводить Tatarigami_UA
Читайте також: У бельгійської OIP Land Systems викупили "золоті" Leopard 1 для ЗСУ і їх модернізують