xcounter
#

Реальні розміри M10 Booker: коли легкий танк у 1,5 раза більший за Abrams (фото)

4280
Реальні розміри M10 Booker: коли легкий танк у 1,5 раза більший за Abrams (фото)

Коли новий легкий танк M10 Booker демонструвався на публіці не було можливості оцінити його реальні розміри, поки не з'явилось фото разом з Abrams

M10 Booker - це найновіший легкий танк армії США, який попри все не класифікується Пентагоном, як танк. Але попри те, що він дійсно легкий та важить майже вдвічі менше за сучасні західні основні бойові танки 38 тонн, він виявився доволі габаритною машиною.

Попри те, що він багаторазово експонувався, зображення не передавали його реальних розмірів, а розробник General Dynamics Land Systems та міноборони США не дуже акцентували на висоті M10 Booker. Але у мережі з'явилось фото, яке багато що розставило на свої місця:

Читайте також: Ворожий "Привет-82МК2" за три місяці зробив понад 100 вильотів у руках групи "Сова", що про нього кажуть рашисти

Зображення було викладено спільнотою US Army Brotherhood of Tankers, з певною іронією щодо справжніх розмірів нової бойової машини. Окрім того у дописі зауважили, що американська бронетехніка тепер фарбується у зелений, а не пустельний колір, що прямо натякає на найбільш вірогідний театр бойових дій.

І як видно легкий M10 Booker вищий за основний бойовий танк M1A2 Abrams. А Abrams висотою близько 2,4-2,8 метра (по кромці башти чи по турелі), розміри M10 Booker поки розробником не оголошувались, але у профільних західних виданнях вказуються 3,65 метра. Тобто різниця у висоті складає майже 1,3-1,5 раза на користь легшої та менш броньованої машини. Але M10 Booker вужчий за Abrams - 2,4 проти 3,6 метра та, рахуючи з гарматами, коротший на три метри - 6,85 метра.

Але якщо брати виключно висоту, то слід зазначити, що M10 Booker вищий не лише за Abrams, а і за бойову машину піхоти M2 Bradley, у якій цей параметр 2,9 метра. І звісно він вищий за колісну бойову машину Stryker, як у версії БТРа (2,64 метра), так і колісного танка M1128 (близько 3,3 метра). Тобто Booker у армії США є найвищою машиною, яка має застосовуватись безпосередньо на полі бою.

M10 Booker
Головне озброєння M10 Booker - 105-мм гармата, екіпаж 4 особи

Зазначимо, що причиною такої висоти M10 є те, що він створений на шасі ASCOD, тобто на шасі для бойової машини піхоти. А для таких машин висота - це про забезпечення комфорту десанту та протимінний захист. Але на скільки це виправдано для танків - окреме питання та дискусія.

Бо навіть саме поняття зменшення силуету танка з метою меншої вразливості можливо вже належить до часів, коли ще не було сучасних цифрових систем управління вогнем, автосупроводження цілі, головок самонаведення на ПТРК, а машинний зір на дронах-камікадзе не робив свої перші кроки.

Також маємо зазначити, що попри активно тиражовані у радянські часи тези щодо переваги танків СРСР над західними у меншій висоті, реальність виявилась зовсім іншою. А різниця у більшій висоті насправді лише на 30-50 см у житті згубилась на фоні радянської концепції сидіння екіпажу на боєприпасах.

Читайте також: Як виробники відреагували, що заміни PAC-3 до Patriot не буде і чому їх це не здивувало