xcounter
#

Рашисти роблять наземний дрон для розмінування під УР-83П, нам таке теж треба

7204
Демонстрація рашистського наземного дрона під УР-83П, весна 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж
Демонстрація рашистського наземного дрона під УР-83П, весна 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

На що варто звернути увагу в цій розробці

У відкритому доступі з’явилась відео-презентація російського наземного дрона для проведення розмінування, оснащеного установкою УР-83П. Базою для такого дрона став один із типів всюдиходів, який росіяни використовують на Півночі для нафтогазового сектору та геології. Основна переробка в цій машині полягала в установці апаратури для дистанційного управління та заміні бензинових двигунів на електричні.

При цьому тут мова про доволі габаритну машину, котра без УР-83П має масу в 1,3 тони, швидкість руху на суші – до 50 км/год, на воді – до 6 км/год, заявлена тривалість роботи на внутрішніх джерелах живлення – до 6 годин. Водночас, розробники цієї машини не "поспішають" заявляти головний параметр – дальність дистанційного управління для такого наземного дрона.

Читайте також: РФ перекинула кораблями в Лівію ймовірно гармати, там може бути нове вогнище війни

Судячиз усього, наразі тут мова не просто про дослідну установку, тут мова про те, щоб взагалі зацікавити потенційного замовника в особі Міноборони РФ. І тут розробники цього дрона роблять упор на тому, що це начебто достатньо легка машина, щоб не спрацьовували протитанкові міни, і що це всюдихідна та водночас малошумна машина, що в поточних умовах покращує живучість на полі бою.

Але це якраз підкреслює одну специфічну тенденцію, яка має місце в самій РФ – по-своєму цікаві розробки там створюються по ініціативі "знизу", навіть якщо основний замовник до цього не демонструє ніякого явного інтересу.

Демонстрація характеристик рашистського наземного дрона під УР-83П, весна 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Тут варто також окремо підкреслити, що наземні дрони для розмінування є актуальними і для Сил оборони України, навіть якщо це поки пріоритет другорядний, а в першу чергу зараз необхідні платформи для логістичних завдань, для прямого знищення ворога або ж одноразові роботи-камікадзе.

Тим більш, що самі рашисти намагаються теж нарощувати використання наземних дронів на полі бою. Раніше Defense Express писало про подробиці, що це за російські наземні дрони "НРТК "Курьер" з АГС-17, яких рознесли FPV-дронами.

Демонстрація рашистського наземного дрона під УР-83П, весна 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж
Читайте також: РФ знову згадала про "Деривация-ПВО" на шасі БМП-3 та переробкою С-60