xcounter
#

​Історичний пуск Dragon 2 до МКС перенесено через негоду

561
Dragon 2 перед стартом
Dragon 2 перед стартом

SpaceX повертає США пілотовану космонавтику після 9-річної паузи завдяки Falcon 9 та Dragon 2

Космічний корабель Dragon 2 з екіпажем мав стартувати на ракетоносії Falcon 9 до Міжнародної космічної станції сьогодні, 27 травня, о 23:33 по Києву. Це мав бути перший старт американського космічного корабля за останні 9 років після закриття програми Space Shuttle.

Але через погодні умови запуск був перенесений на 30 травня 22:22 за київським часом (резервна дата - 31 травня).

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"

Скасування пуску відбулось за 17 хвилин до старту через негативний вплив циклону "Берта". Додамо, що фахівці NASA та SpaceX відслідковують погоду не тільки на космодромі, але і за всією атмосферною траєкторією польоту ракети, а також місці посадки першої ступені ракети Falcon 9.

Метою запуску, який отримав назву Demo-2, є остаточна перевірка всіх систем Dragon 2 перед тим, як NASA почне користуватися послугами SpaceX для доставки астронавтів до МКС. Перший "серійний" пуск вже призначено на 22 серпня цього року.

Трансляція першої спроби запуску:

У випадку успіху це припинить монополію Росії на пілотовані пуски та фактично забере у неї навіть саркастичне звання "космічного візника". Окрім того, це буде перший випадок виведення людей у космос приватною компанією, що стане фактичним фіналом революції у космічній сфері, яку здійснив Ілон Маск та його компанія SpaceX.

На борту Dragon 2 здійснять політ два астронавти - Роберт Бенкен та Даг Херлі, кожен з яких має досвід космічних польотів. Пуск відбудеться з космодрому на мисі Канаверал зі стартового комплексу 39А, з якого були здійснені запуски на Місяць за програмою Apollo, а також запуски Space Shuttle.

Даг Херлі та Роберт Бенкен
Роберт Бенкен та Даг Херлі

За програмою перша ступінь Falcon 9 має здійснить посадку на платформу в океані. Після того, як Dragon 2 буде виведено на орбіту, корабель почне зближатися з МКС, до якої має пристикуватися через день.

Анімація запуску:

Нагадаємо, що програма створення пілотованого корабля у США стартувала 2014 року. У оголошеному NASA тендері взяли участь SpaceX та Boeing з проектами Dragon 2 та CST-100, які розділили 6,8 млрд доларів.

Dragon 2
Пуск Dragon 2

У результаті, меньше чім через п’ять років, у березні 2019 року, Dragon V2 здійснив тестовий політ до МКС без екіпажу. Водночас проект Boeing CST-100 відстав від конкурента через проблеми під час першого польоту до станції у грудні минулого року.

Читайте також: 30 см ясності: які чужі супутники служать Україні в зоні ООС