xcounter
#

Приватна оборонна компанія LiTak-Tak в Литві схоже остаточно припинила свою роботу

3190
Наземна мобільна станція радіолокації VHF діапазону AMBER-1800 / Фото: LiTak-Tak
Наземна мобільна станція радіолокації VHF діапазону AMBER-1800 / Фото: LiTak-Tak

Діяльність компанії, що займалась розробкою та виготовленням систем протиповітряної оборони, заборонила спеціальна урядова комісія з перевірки стратегічних угод Литви

Литовська приватна компанія LiTak-Tak, ймовірно, остаточно припиняє свою діяльність на території прибалтійської країни.

За інформацією місцевого видання Verslo žinios, спеціальна урядова комісія з перевірки стратегічних угод вдруге визнала компанію винною, а її діяльність не відповідною інтересам нацбезпеки та заборонила будь-яку її роботу.

Читайте також: Bloomberg: уряд США примусив Максима Полякова продати свою частку в Firefly Aerospace
Завод LiTak-Tak
Завод LiTak-Tak вже кілька років не працює / Фото: LiTak-Tak

Нагадаємо, LiTak-Tak була заснована у 2009 році за активної участі керівництва української НВП "Аеротехніка-МЛТ" - з надією на розширення ринку збуту власної високотехнологічної продукції за рахунок створення виробничих потужностей на території держави альянсу.

РЛС П-18МЛ
Наземна рухома станція радіолокації (РЛС) далекого виявлення метрового діапазону хвиль П-18МЛ / Фото: LiTak-Tak

До кінця 2019 року ніяких особливих проблем в діяльності компанії начебто не було. LiTak-Tak активно ремонтувала, модернізувала та реалізовувала численні системи в різні країни світу, зокрема й в США та на потреби інших членів Альянсу та ЄС.

Діяльність компанії на всіх етапах ретельно регулювалась та контролювалась різноманітними державними структурами, наприклад, Департаментом державної безпеки Литовської Республіки, Міністерством національної оборони, Міністерством закордонних справ, Міністерством економіки та інновацій, Митним департамент при Міністерстві фінансів Литовської Республіки тощо. Однак, питань до її роботи ні від місцевих контролюючих органів, ні від замовників продукції не виникало.

LiTak-Tak DSEI 2019
Литовська компанія до 2019 року активно брала участь в міжнародних виставках - DSEI 2019 в Великобританії / Фото: LiTak-Tak

За майже 12 років діяльності компанії було видано понад 150 експортних, імпортних та брокерських ліцензій. Перші проблеми з’явились наприкінці 2019 року, коли в Департаменту держбезпеки виникли "додаткові питання" до діяльності LiTak-Tak.

Литовська компанія повністю зупинила свою роботу в жовтні 2020 року після того, як уряд Литви назвав її діяльність не відповідаючою інтересам національної безпеки, на основі відповідного висновку спеціальної урядової комісії з перевірки стратегічних угод.

LiTak-Tak С-125
Працювала компанія й системами ППО. Один з продуктів - модернізований зенітний ракетний комплекс С-125-МЛ / Фото: LiTak-Tak

Рішення комісії не дозволяло компанії купувати, продавати, розривати контракти або брати участь у держзакупівлях, не дозволяло навіть акціонерам компанії вивозити належне їй обладнання. В результаті LiTak-Tak почав зазнавати збитків й звільняти працівників.

LiTak-Tak
Продукція LiTak-Tak завантажується для одного з клієнтів - ВПС США / Фото: LiTak-Tak

В "замороженому" стані опинилися контракти на суму у понад 26 мільйонів євро від країн НАТО та ЄС щодо купівлі або модернізації радіолокаційних систем й військове обладнання вартістю 15,8 мільйона євро та інші запаси на суму 4 мільйони євро, що призначалися для експорту за ліцензіями, виданими Міністерством економіки та інновацій Литви, але не могли бути відвантажені замовникам.

РСП-10МЛ
Модернізована радіолокаційна система посадки РСП-10МЛ / Фото: LiTak-Tak

В середині минулого року керівництво компанії попередило, що якщо протягом шести місяців між інвесторами та урядом не буде досягнуто домовленості, акціонери LiTak-Tak мають намір звернутися до міжнародних арбітражних інстанцій. Так, за оцінкою керівництва компанії, сума інвестицій, а також завданих збитків та втраченої вигоди через рішення уряду перевищувала 140 мільйонів євро.

радіолокаційна система посадки GCA-22AL
"Цивільна" радіолокаційна система посадки GCA-22AL / Фото: LiTak-Tak

Надалі начебто була надія, що перемовини щодо відновлення роботи йдуть успішно й LiTak-Tak знову отримає дозвіл на свою діяльність, однак наприкінці 2021 року, комісія з перевірки стратегічних угод несподівано (за словами представників приватної компанії) продовжила санкції.

В компанії відзначають, що наразі їх діяльність схоже остаточно буде припинена, а їх колишні партнери та контракти переходять до державного конгломерату, який контролює експорт в оборонному секторі Литви.

Читайте також: Чому Україні буде важко продавати зброю до Перу: справа не лише в Ан-178