xcounter
#

Польща остаточне закриває для РФ Балтійське море та замовляє додаткові батареї NSM

9292
​Naval Strike Missile від Konsberg​
​Naval Strike Missile від Konsberg​

А приємним бонусом ​Naval Strike Missile є те, що вони можуть уражати й наземні цілі

Міністерство оборони Польщі має намір укріпити берегову оборону та оголосила про намір закупити додаткові ракетні комплекси Naval Strike Missile від Konsberg. Для Варшави це буде логічним продовженням збільшення їхньої кількості у строю, які, побатарейно, були замовлені у 2012 та 2014 роках.

Як пише профільне видання Defense24, мова йде про намір створити одразу два нових берегових ракетних з'єднання. Враховуючи те, що у квітні цього року з'явилась неофіційна інформація про намір Варшави придбати ще один дивізіон, то зараз мова йде, як мінімум про збільшення планів вдвічі, а зрештою й кратне збільшення протикорабельних можливостей Польщі.

Читайте також: Екс-директор ЦРУ США вражений тим, як ЗСУ адаптувалися до складних ліній оборони армії РФ

Й загалом зараз NSM цілком можливо вважати найсучаснішою протикорабельною ракетою у світі, яка змусила навіть США почати її встановлення на своїх кораблях замість власних Harpoon.

ракета NSM
Пуск USS Gabrielle Giffords (класу Independence) ракети NSM

Ця ракета зроблена за технологією стелс, має доволі мініатюрні габарити та вагу у 350 кг (ще 50 кг - вага стартового прискорювача) при вазі бойової частини у 120 кг. Дальність польоту ракети складає близько 200-250 км.

За наведення на ціль відповідає тепловізійна головка самонаведення, що забезпечує ще одну особливість цієї ракети - можливість повністю непомітного удару. Бо на відміну від традиційної радіолокаційної головки самонаведення, тепловізійна ГСН є пасивним сенсором.

Також ця головка самонаведення забезпечила й ще одну перевагу NSM - можливість удару по наземних цілях. Як мінімум це задекларовано для її авіаційної версії Joint Strike Missile.

Й таким чином Польща вочевидь отримує не лише можливість самостійно не те що убезпечити своє узбережжя, не лише повністю перекрити Балтійське море, бо від польського до шведського берега близько 180 км, а й отримати ще й крилату ракету наземного базування для ураження особливо важливих цілей.

Читайте також: Україна підписала зі шведським Saab угоду щодо кооперації, а це Gripen, NLAW та багато чого іншого