xcounter
#

Південна Корея хоче якнайшвидше отримати легкий авіаносець LPX-II

2066
Винищувач F-35B Корпусу морської піхоти США
Винищувач F-35B Корпусу морської піхоти США

Введення в експлуатацію майбутнього авіаносця планується не раніше 2030 року

Військово-морські сили Південної Кореї хочуть прискорити роботи зі створення легкого авіаносця.

У новорічній промові керівник управління військово-морських операцій адмірал Бу Сук Чон зазначив: "Ми маємо пришвидшити кроки із забезпечення безпеки різних майбутніх військових об’єктів, щоб бути готовими до майбутніх викликів та просувати нашу морську потужність".

Читайте також: ​В РФ вже знайшли місце де будуватимуть "супер-авіаносець" на який немає грошей
Легкий авіаносець Південна Корея
Ранній концептуальний рендер легкого авіаносця

Відомо, що минулого тижня південнокорейські військові завершили розробку плану зі всебічного просування проєкту легкого авіаносця, який почнуть втілювати у життя вже в цьому році.

Відомо, що 30 грудня 2020 року було остаточно погоджено всі деталі для південнокорейського легкого авіаносця LPX-II, концептуальний дизайн якого створює Hyundai Heavy Industries (HHI), а необхідний для початку робіт бюджет був офіційно виділений у Середньостроковому плані оборони на 2020-2024 роки.

Флот Південної Кореї
Майбутнє ВМФ Південної Кореї: LPX-II, ROKAF F-35B у супроводженні підводних човнів KSS III, KDX III Batch II і майбутні есмінці KDDX.

Вартість побудови корабля оцінюється у близько 1,74 млрд доларів. Розробку базових технологій Сеул планує завершити до 2024 року, а прийняття авіаносця на озброєння планується у 2030 році.

Як стверджують місцеві ЗМІ, цей легкий авіаносець буде відігравати роль рухомої військової бази, яка може завдавати ударів по противнику з будь-якого місця за потреби. Авіаносець має стати одним з ключових національних стратегічних активів.

США легкі авіаносці
До речі, ВМС США сигналізують про свою готовність замінити деякі зі своїх атомних авіаносців (CVN) на менші, легкі авіаносці (CVL) зі звичайним паливом

Тоннажність корабля становитиме 40 000 тонн (раніше називалася цифра у 30 000 тонн, але згодом у посиланнях DAPA озвучувалася вища цифра), авіаносець буде базуватися на існуючому десантному кораблі класу Dokdo (проєкт LPX-I). На легкому авіаносці можна буде розташувати близько 20 винищувачів F-35B вертикального злету та посадки.

Винищувач F-35

Винищувач F-35B Корпусу морської піхоти США

Окремо зазначається, що Південна Корея також працює над будівництвом есмінців класу Aegis тоннажністю 6000 тонн і підводним човном тоннажністю 3000 тонн, який може бути ядерним.

Читайте також: Французький "суперавіаносець" нового покоління буде значно більшим за Charles de Gaulle: деталі проєкту