xcounter
#

Пентагон вирішив, що "незаконний" китайський сплав у F-35 не нашкодить винищувачу

2269
Пентагон вирішив, що "незаконний" китайський сплав у F-35 не нашкодить винищувачу

На графік виробництва сучасних винищувачів п’ятого покоління це не вплинуло

Пентагон підтвердив відмову від вимог національної безпеки, яка дозволить Lockheed Martin відновити постачання F-35 – вони були призупинені наприкінці серпня, коли в F-35 знайшли "проблему" з китайським сплавом, розповідає видання Breaking Defense.

Двигун F-135 винищувач f-35
Двигун F-135 під час випробувань, фото ілюстративне

Так, раніше Міноборони США призупинило поставки літаків F-35 через магніт, який використовується у двигуні – він був виготовлений з несанкціонованого матеріалу з Китаю.

Читайте також: Чехія хоче вдвічі збільшити замовлення на F-35 та укласти найдорожчий контракт на озброєння за свою історію

Водночас в Офісі програми F-35, проаналізувавши ситуацію, визначили, що китайський сплав не є загрозливим для безпеки – зокрема відзначається, що раніше поставлені літаки мають "понад 500 000 льотних годин без будь-яких відмов, пов’язаних з високоефективними магнітами, що містять спеціальний метал".

F-35
F-35

Відмова Пентагону від вимог нацбезпеки дозволить прийняти 126 літаків F-35, які мають у двигунах "несанкціонований сплав" – йдеться про 117 літаків Lot 13 та 14 літаків Lot 14, поставка останнього запланована на 31 жовтня 2023 року.

Разом з тим, тимчасова зупинка постачань на понад місяць не вплинуло на виробництво винищувачів – відзначається, що робочий процес не змінювався, а компанія просто не постачала літаки замовнику.

Читайте також: Ще одна країна Європи "стала в чергу" за F-35, отримає після Фінляндії по вищій ціні