xcounter
#

Олександр Турчинов: За 7 років війни ЗСУ отримали близько 400 сучасних українських протитанкових комплексів

4709
Передача великої партії ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" на Михайлівський площі 23 серпня 2018 року
Передача великої партії ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" на Михайлівський площі 23 серпня 2018 року

Мова йде про легкі ПТРК "Корсар" та більш потужні комплекси "Стугна-П", що розроблені ДККБ "Луч"

Принаймні такі дані, щодо поточної комплектації вітчизняними ПТРК протитанкових підрозділів ЗСУ надав колишній секретар Ради національної безпеки і оборони (з 15 грудня 2014 року по 17 травня 2019 року) Олександр Турчинов.

"Загальна кількість пускових "Стугна-П" та "Корсар" в Збройних силах України, включаючи склади та арсенали - не більше 300 і 100 одиниць, відповідно", - відзначив він у власній публікації на "Цензор.нет".

Читайте також: КБ "Луч" експортувало в Алжир кілька тисяч протитанкових ракет "Стугна"
ПТРК Стугна-П Корсар
Передача великої партії ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" на Михайлівський площі 23 серпня 2018 року

За його підрахунками, наразі забезпеченість ЗСУ ракетами для 107-мм ЛПТРК "Корсар" становить 10% від потреби, ракетами до 130-мм комплексу "Стугна-П" - 50% від потреби.

"Потреба обрахована на засадах заявленої "тиші" на фронті і є дуже заниженою. При цьому мінімальна потреба ЗСУ, з урахуванням кількості бронетехніки РФ на наших кордонах, становить щонайменше 1500 пускових "Стугна-П" та 500 пускових "Корсар", - наголосив Олександр Турчинов.

ПТРК Стугна-П та Корсар
Передача великої партії ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" ЗСУ у листопаді 2018 року

Нагадаємо, на початок бойових дій на Сході України, підрозділи ЗСУ мали на озброєнні (за неофіційними даними з інсайдерських джерел) лише кілька десятків ПТРК "Стугна-П" (прийнятий на озброєння у квітні 2011 року).

ПТРК Корсар
ЛПТРК "Корсар" з тепловізором від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Що стосується іншої розробки ДККБ "Луч" - легкого переносного ракетного комплексу "Корсар", то його прийнято на озброєння ЗСУ 29 серпня 2017 року.

ПТРК Скіф
130-мм ПТРК "Скіф" ("Стугна-П") на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Читайте також: Українські ракети від ДержККБ "Луч" отримає Катар: турецька компанія ASELSAN виграла контракт на поставку бойових модулів Serdar