xcounter
#

КБ "Луч" експортувало в Алжир кілька тисяч протитанкових ракет "Стугна"

10768
ПТРК "Корсар" та керовані ракети виробництва КБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
ПТРК "Корсар" та керовані ракети виробництва КБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

За виконання цього контракту державне підприємство отримало від військових цієї африканської країни близько $50 млн

ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") поставило в Алжир велику кількість протитанкових ракет калібру 100-мм.

Мова йде про розроблений ще на початку 2000-х років (прийнятий на озброєння ЗСУ у 2006 році) ДККБ "Луч" постріл з керованою ракетою "Стугна" (виріб 111), що призначений для ураження при стрільбі з танку Т-55 або артилерійської гармати МТ-12 "Рапіра" нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей.

Стугна
Керована ракета "Стугна" на відміну від відомого ПТРК "Стугна-П" вистрілюється з каналу ствола гармати

Власне "Стугну" можна назвати своєрідною "матір’ю" всієї лінійки керованого українського озброєння, адже саме ця модель стала першою з керованих ракет, що була розроблена ДККБ "Луч"та почала серійно виготовлятись вже в Незалежній Україні.

Розповідаючи під час свого виступу на Міжнародному оборонному інвестиційному форумі 12 серпня цього року про важливість підтримки державою розробок вітчизняних підприємств ОПК Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов навів в якості приклада алжирський контракт.

Ракети КБ Луч
З часів створення "Стугни" ДККБ "Луч" встигнуло розробити близько десятка схожих за принципом дії керованих ракет різних калібрів й під різне озброєння

"Ми зробили, колись давно, ствольну "Стугну", це 100-мм ракета. Ми їх кілька тисяч продали в Алжир і компенсували (розробку) - там було витрачено близько $3 млн доларів на це справи, а ми отримали контракт в районі $50 млн доларів", - розповів Олег Коростельов.

При цьому він не вточнював, коли саме був укладений цей контракт й строки його виконання, однак відомо, що таки ракети відвантажувались в Алжир, наприклад у 2019 році. Так, інформація про постачання партії з 25 пострілів "Стугна" у липні 2019 року була оприлюднена на одному з ресурсів, що відстежують експортно-імпортні операції.

Стугна
Одна з невеликих партій ПТКР "Стугна" була поставлена в Алжир у 2019 році

Варто додати, що це не єдиний з великих контрактів на постачання вітчизняного керованого озброєння, який виконувався ДККБ "Луч" з країнами Близького Сходу в останні роки.

Скіф
За останні роки протитанкові комплекси та керовані ракети КБ "Луч" зайняли дуже важливе місце в українському експорті зброї

Зокрема відомо, що у 2018-2019 роках Саудівська Аравія закупила близько 300 комплексів "Скіф" та "Корсар" й кілька тисяч керованих ракет до них. Також повідомлялося й про постачання сучасних українських ПТРК та керованих ракет до Алжиру (мається на увазі не "Стугна", а інші моделі) та Катару й про початок ліцензійного збирання в Йорданії легких комплексів "Корсар" (місцева версія має назву Jadara Terminator) з постачанням машинокомплектів ракет РК-3К/РК-3ОФ для них.

Читайте також: ПТРК "Скіф" пройшли випробування в Пакистані (фото)