xcounter
#

Україна та Йорданія знову домовляються про військово-технічну співпрацю та інвестиції

Україна та Йорданія знову домовляються про військово-технічну співпрацю та інвестиції
1849

В Україні з офиційним візитом перебуває делегація збройних сил Йорданського Хашимітського Королівства на чолі з головою Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних Сил Йорданського Хашимітського Королівства генерал-майором Юсефом Ахмадом Хамедом Аль-Хнейті.

Закордонні гості побували на низці оборонних підприємств України.

На офіційній сторінці віце-прем'єр міністра України - міністра стратегічних галузей промисловостей Олега Уруського 4 листопада повідомлено, що також відбулась зустріч у Мінстратегпромі, де були обговорені питання розвитку двостороннього співробітництва між нашими країнами за різними напрямками.

Читайте також: Ірак знову хоче купувати зброю в Україні

За підсумками зустрічі між Міністерством стратегічних галузей промисловості України та збройними силами Йорданського Хашимітського Королівства було підписано Меморандум про взаєморозуміння, який відкриває можливості для розвитку співпраці між країнами.

Підписання Меморандуму про співпрацю

З боку голови Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил Йорданії генерал-майора Юсефа Ахмада Хамеда Аль-Хнейті було заявлено, що він уповноважений на всіх рівнях влади для реалізації інвестиційних проектів.

Як повідомлено, він "надав високу оцінку можливостям українських оборонних підприємств, які він відвідав в рамках візиту до України, та виказав зацікавленість у поглибленні двосторонньої співпраці між країнами у військовій, медичній, промисловій та продовольчій сферах".

Про деталі можливих проєктів не повідомляється.

Йорданія в останні роки активізувала зусилля для розвитку власної національної оборонної промисловості. Ключовою ланкою системи оборонної промисловості цієї країни прийнято вважати Проєктно-конструкторське бюро імені Абдулли II (King Abdullah Design and Development Bureau, KADDB), яке розробляє ширший спектр продукції військового призначення для потреб йорданських збройних сил і поставок в інші країни. Головно йдеться про різного роду пакети оновлень для бронетехніки, ракетних установок, засобів спостереження, боєприпасів і легкого озброєння.

Модернізація легкої розвідувальної бронемашини CVRT з українським бойовим модулєм "Кастет".

У 2016 році на виставці SOFEX 2016 йорданська оборонна компанія KADDB представляла новий прототип модернізованої легкої розвідувальної бронемашини CVRT, на якій оригінальна башта була вилучена і замінена на український бойовий модуль "Кастет".

Тоді стверджувалося, що ця розвідувальна бронемашина має підвищену вогневу потужність та мобільність при зменшенні витрат на життєвий цикл. Бойовий модуль "Кастет" позиціонувався як глибока модернізація бойового модуля "Шквал", якій в Україні пропонувався для встановлення на БМП-1. Цей проєкт просував Житомирський бронетанковий завод. Він же був парнером KADDB у модернізації CVRT. Про продовження проєкту після виставки не повідомлялося.

Згідно з відкритим реєстром ООН, у 2017 році з України до Йорданії було поставлено 22 одиниці переносних протитанкових компексів та гранатометів, дві одинці ручних підствольних і станкових гранатометів та один револьвер.

У 2018 році йорданська компанія Jadara Equipment розпочала ліцензійне виробництво власної версії легкого українського ПТРК "Корсар", розробленого ДержККБ "Луч". Комплекс отримав назву Jadara Terminator. Прем'єра йорданського "Термінатора" відбулася на початку травня 2018 року на міжнародній виставці SOFEX-2018, що проходила в столиці Йорданії, місті Амман.

Легкий ПТРК Jadara Terminator ATGW та мобільна версія протитанкового комплексу з двома направляючими ПТРК Twin Jadara Terminator на базі позашляховика Toyota Land Cruiser від компанії Jadara Equipment and Defence Systems на виставці SOFEX-2018. Амман, травень 2018 року. Фото: Patrick Allen / Jane's

На заході був продемонстрований власне переносний аналог ПТРК "Корсар", та бойовий модуль Twin Jadara Terminator, до складу озброєння якого входять кулемет калібру 7,62 мм та 2 пускові ПТРК.

У 2019 році між ДК "Укроборонпромом" та KADDB вже обговорювались можливості запуску двосторонніх проєктів у бронетанковій сфері.

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський