xcounter
#

Новітні танки Abrams можуть бути заважкими для бойових дій у Східній Європі

2500
Новітні танки Abrams можуть бути заважкими для бойових дій у Східній Європі

У США розмірковують над тим, чи зможуть військові використовувати танки Abrams, які з кожним оновленням стають все важчими, в умовах місцевості Східної Європи, зокрема, для протистояння Росії

Новітня версія танків Abrams M1A2 SEPv3, першу партію яких американські військові отримали у 2020 році, стала важчою за попередні – і це може спричинити певні проблеми під час експлуатації цих машин.

"Оновлення Abrams M1A2 SEPv3 викликають побоювання щодо їх придатності", – стверджує директор з експлуатаційних випробувань у нещодавньому звіті, який охоплює повні експлуатаційні випробування та оцінку програми, а також деякі вогневі випробування.

Читайте також: Знищить усе: які можливості отримає США завдяки новому багатоцільовому танковому снаряду
танк Abrams
Новітня версія танка Abrams під час випробувань

"Збільшення маси танка обмежує його тактичну транспортабельність. M1A2 SEPv3 не можна транспортувати діючими евакуаційними машинами, транспортерами важкого обладнання чи за допомогою тактичних мостів", – йдеться у звіті.

Водночас, як стверджують в Управлінні програм наземних бойових систем, ця версія танка "може відновлюватися та транспортуватися без жодних нових обмежень у порівнянні з чинним флотом Abrams".

Abrams M1A2 SEPv3
Abrams M1A2 SEPv3

Разом з тим, армія сподівається "збільшити можливості для подальшого росту та безпеки кожної з допоміжних систем, які покращують успішне застосування та роботу всіх бойових систем на полі бою".

Маса танків та інших бойових машин також викликає особливе занепокоєння під час аналізу задач на європейському ТВД, особливо на східному фланзі. Дороги та мости обмежують пересування важкої американської бойової техніки – і збільшення маси цієї техніки тільки посилює проблему.

"У випадку кризової ситуації бойовим групам бронетанкових бригад, ймовірно, треба буде швидко покрити велику територію, щоб відреагувати на дії такого противника, як Росія", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що служба розпочала розгортання Abrams SEPv3 восени 2020 року. При цьому ці танки, разом з версією SEPv2, мають отримати систему активного захисту Trophy.

M1 Abrams
M1 Abrams з системою Trophy

Як розповідав Defense Express раніше, перші танки з цією системою у регулярних підрозділах "засвітилися" під час навчань у Європі. Тож, ймовірніше, новий захист отримали передусім танки тих підрозділів, які призначені для відповіді агресії РФ.

Читайте також: Танкова дивізія РФ на Уралі отримає лише 20 одиниць модернізованої техніки: уся нова зброя йде до межі з Україною