xcounter
#

Нищити з САУ чергами по три: яка "арта" ще може "доїхати" в ЗСУ

14886
Нищити з САУ чергами по три: яка "арта" ще може "доїхати" в ЗСУ

На що здатна самохідна артилерійська установка AS-90

Збройні Сили України вже мають на озброєнні п’ять потужних видів 155-мм артилерійських систем – це як буксировані M777 та FH70, так і самохідні Krab, М109А3 та Caesar. Разом з тим, в АрміяInform нагадують про ще одну САУ, яку раніше ЗМІ "з фальстартом" відправили до ЗСУ.

САУ AS-90
САУ AS-90

Ще наприкінці квітня міністр оборони Великої Британії Бен Уолесс зазначив, що про передачу 155-мм САУ AS-90 поки що не йдеться, однак не можна виключати, що питання передачі ЗСУ цих САУ повністю "закрите".

Читайте також: Які режими стрільби по рашистам має польська САУ Krab

Самохідна артилерійська установка AS-90 була прийнята на озброєння у 1992 році, тоді ж було розпочато і серійне виробництво цієї артсистеми – усього протягом трьох років, з 1992 по 1995, було випущено 179 цих САУ.

Водночас у 1999 році ця САУ отримала одну з найважливіших модернізацій – компанія Marconi Electronic Systems отримала контракт, у рамках якого САУ оснастили новим стволом довжиною у 52 калібри, модернізація отримала назву Braveheart.

Дальність стрільби цієї САУ з використанням снарядів збільшеної дальності з новим стволом становить близько 40 км. Швидкострільність "опціональна" – САУ може вести вогонь "чергами" – по три постріли за 10 секунд, здійснити 18 пострілів за три хвилини або ж гатити по ворогу впродовж години зі швидкострільністю два постріли на хвилину (ці режими ЗСУ вже, фактично, можуть протестувати на польських САУ Krab). Боєкомплект САУ AS-90 – 48 пострілів, з них у башті розташовано 31, ще 17 – у корпусі.

AS-90 155-мм CАУ
Інфографіка АрміяInform

Для того, щоб якнайефективніше розкрити високі балістичні характеристики нового ствола, САУ AS-90 отримала низку сучасних комп’ютерних систем.

Зокрема, для стрільби з закритих позицій САУ має автоматичну систему наведення з електроприводами, що забезпечує наведення з високою точністю та швидке ураження цілі. Станція навідника також оснащена прицілом прямого наведення для стрільби як вдень, так і вночі.

Водночас у рамках програми розширення можливостей у 2008-2009 роках 96 з 179 CАУ AS-90 у рамках програми модернізації отримали лазерну інерціальну артилерійську систему наведення LINAPS з цифровим прицілом.

Ця система містить кільцевий лазерний гіроскоп FIN3110, безплатформений інерціальний навігаційний блок INU з вбудованою військовою системою глобального позиціювання.

Читайте також: ЗСУ готуються до значного збільшення американських САУ M109 та HIMARS у строю: про скільки одиниць йде мова