xcounter
#

Німецькі зенітки MANTIS захищатимуть базу для ремонту техніки ЗСУ, але є нюанс

19788
Німецька зенітна система MANTIS, джерело - Rheinmetall Air Defence AG
Німецька зенітна система MANTIS, джерело - Rheinmetall Air Defence AG

Хоча ці системи ППО будуть поставлені з наявності в бундесверу, їх передача та освоєння займе декілька місяців

Міноборони Німеччини ухвалило рішення передати Словаччині дві батареї зенітних артилерійських систем MANTIS із запасів німецького бундесверу. Відповідний наказ начальник Генштабу бундесверу генерал Еберхард Цорн отримав 7 лютого 2023 року, пише портал Janes.

Зазначається, що навчання словацьких спеціалістів для роботи на цій системі "почнеться в найближчі місяці". Передані будуть саме ті системи MANTIS, які бундесвер отримав у 2012 року. Склад кожного із комплексів – шість 35-мм гармат, дві РЛС, командний пункт, пульт технічного обслуговування та тренажер оператора.

Читайте також: Данія має "зайві" F-16, але замість України ці літаки може отримати взагалі Аргентина
Німецький бундесвер розгортає свою систему MANTIS в Малі, лютий 2021 року, фото з відкритих джерел

Такі комплекси ППО німецький бундесвер у 2021 році розгорнув для захисту своєї бази в Малі. Очевидно, саме ці ж системи й "перекочують" із Африки до Словаччини.

Автори Janes наголошують, що РЛС із складу комплексу MANTIS здатна виявити ціль лише за 2 секунди, та забезпечити попередження про атаку за 20-30 секунд. При цьому для ураження однієї цілі може бути застосовано до 36 снарядів AHEAD зі швидкістю 1000 пострілів на хвилину. Вогонь може вестись в автоматичному режимі, дві зенітні гармати зі складу одного вогневого модулю можуть стріляти одночасно по декільком цілям.

Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Вперше про намір дати Словаччині комплекс MANTIS німецьке Міноборони заявило ще наприкінці грудня 2022 року, щоправда тоді була мова про передачу лише однієї батареї цієї системи ППО.

Тоді ж була мова про те, що ця батарея в Словаччині має захищати базу для ремонту техніки Збройних Сил України, розгорнуту наприкінці листопада минулого року.

І схоже, що за три місяці потому мета Берліну в цій ситуації не змінилась, хоча уже пішла мова про передачу двох вживаних систем MANTIS для словаків замість однієї нової, яку ще мала би виготовити німецька промисловість.

Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Яку зброю передала ЗСУ країна з бюджетом на оборону менш як 100 млн євро на рік