xcounter
#

Німеччина поставить Україні 16 специфічних гусеничних машин: не Leopard 2, але близько

7076
Німецький гусеничний мостоукладальник Biber, фото - Bundeswehr
Німецький гусеничний мостоукладальник Biber, фото - Bundeswehr

Берлін поволі стає одним із партнерів по довготривалому переозброєнню ЗСУ

Міністерство оборони Німеччини прийняло рішення передати Збройним Силам Україні 16 гусеничних машин-мостоукладальників Biber на шасі танка Leopard 1. Перші 6 машин мають бути поставлені у 2022 році, наступні 10 – у 2023 році, пише видання National Post.

Можемо припускати, що 16 машин Biber будуть поставлені саме із наявності бундесверу, бо на світовий ринок Німеччина пропонує інший гусеничний мостоукладальник – Leguan на шасі Leopard 2. Як вказує довідник The Military Balance за 2021 рік, німецька армія має 22 гусеничні мостоукладальники Biber (ну і також – 30 мостоукладальників M3 та 5 машин Leguan). Biber має екіпаж у 2 особи, може розкладати міст довжиною в 22 метри та вантажопідйомністю в 56 тонн.

Читайте також: Німеччина погодила продаж Україні 100 САУ PzH 2000 за 1,7 млрд євро - ЗМІ
Німецький гусеничний мостоукладальник Biber, фото - Bundeswehr

З однієї сторони, Biber – можливо аж ніяк не той зразок німецької техніки, поставки якого палко чекають в Україні. Особливо якщо згадати слова міністра оборони Рєзнікова про те, що відомство працює над можливою поставкою танків Leopard 2 для ЗСУ.

З іншої сторони, тут варто зважити на саму тенденцію розширення поставок техніки та озброєння від Німеччини для України. Німці уже передали нам в дар порядка 15 самохідних артустановок PzH 2000 та уже погодили контракт на виробництво ще 100 таких САУ загальною вартістю 1,7 млрд євро, розрахований на декілька років. Берлін нарешті виконав свою обіцянку та почав для ЗСУ поставку ракетних систем Mars II та "зенітних танків" Gepard. Німецький ОПК також взяв підряд на виробництво ЗРК для України IRIS-T SLM. І так поволі складається тенденція, що Берлін поволі стає одним із партнерів по довготривалому переозброєнню Збройних Сил України.

Німецький гусеничний мостоукладальник Biber, фото - Bundeswehr
Читайте також: Коли Україна отримає Leopard 2 чи Abrams, з їх доставкою на фронт можуть бути проблеми