xcounter
#

Нідерланди підтвердили передачу Україні F-16: про скільки винищувачів може йти мова

6406
F-16 повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)
F-16 повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)

І дуже схоже, що це буде парадоксальна для України ситуація, коли зброї буде більше, ніж готових до її використання бійців

Уряд Нідерландів офіційно підтвердив отримання згоди від США на передачу до Збройних Сил України багатофункціональних винищувачів F-16.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра [Wopke Hoekstra] висловив вдячність Вашингтону за швидку співпрацю, а також зазначив, що передачу машин буде надалі обговорюватись із європейськими партнерами.

Читайте також: Держава повиймала більшість палок з коліс української оборонки, але досі залишила одну від Держаудитслужби

"Це є важливою віхою для України у захисті свого народу та країни", - підкреслив Вопке Гукстра.

Нагадаємо, що офіційному підтвердженню передував інсайд від західних ЗМІ на високопоставлені американські джерела. При цьому окрім Нідерландів відповідний дозвіл отримала й Данія.

Водночас головним питанням залишається саме кількість машин, які можуть бути передані Нідерландами, які зараз якраз виводять F-16 з експлуатації та замінюють на F-35. Наразі відомо, про вже виведені з експлуатації 12 винищувачів, які законтрактувала приватна компанія Draken International з опціоном на ще 28 машин. Але була інформація щодо скасування домовленості, але залишилось не ясним, мова йде про твердий контракт, або лише про опціон.

Таким чином, можливо твердо розраховувати на показник у 28 одиниць F-16, які точно не будуть продані Draken International та мають бути поступово виведені з експлуатації у міру отримання нідерландськими повітряними силами F-35 з графіком до кінця 2024 року.

F-35 повітряних сил Нідерландів
F-35 повітряних сил Нідерландів

Але здається, що для України ситуація доволі несподівано почала впиратися не у кількість літаків, а у кількість пілотів. Якщо брати наявну інформацію від анонімних джерел у західних ЗМІ, то перша група з досвідчених українських пілотів складається лише з шести льотчиків. І їх підготовка, разом з наземним персоналом може завершитись лише ближче до літа 2024 року. Ще шість пілотів завершать підготовку до кінця 2024 року.

Також існує група з приблизно 20 менш досвідчених пілотів, які потребують проходження й базової льотної підготовки. Строк їх навчання не відомий, але вочевидь буде ще довшим. Тобто в цій ситуації графік виведення навіть 28 нідерландських F-16 цілком вкладається у ці орієнтовні строки. Звісно, якщо традиційно не виявиться те, що українські фахівці опановують західне озброєння у рази швидше ніж вважають іноземні партнери.

Тренування пілотів F-16
Тренування пілотів F-16

Й саме тому у нагоді стануть вже данські F-16 у загальній кількості 30 одиниць, які також виводяться з експлуатації за рахунок заміни на F-35. Повітряні сили Данії до кінця 2023 року мають отримати 17 винищувачів нового покоління, хоча частина з них буде знаходитись у США для навчання пілотів.

Й таким чином можливо Копенгаген зможе вивільнити для України близько ескадрильї (12 одиниць) винищувачів F-16. А ось списання всіх винищувачів 4+ покоління у країні заплановано на рівні 2027 року.

Читайте також: У Reuters кажуть, що США мають важливе рішення по F-16 для України, але питання все ще у строках навчання