xcounter
#

Наша ППО збила Shahed-136 з модемом та камерою, на це треба звернути увагу

6782
Російські пропагандисти демонструють масштаби власного виробництва Shahed-136, березень 2024 року
Російські пропагандисти демонструють масштаби власного виробництва Shahed-136, березень 2024 року

Це уже не перший випадок кустарного "апгрейду" рашистських безпілотників у подібному форматі

У відкритому доступі з’явились зображення, із яких випливає наступне – на одному із збитих нашою протиповітряною обороною рашистських дронів-камікадзе Shahed-136 було виявлено кустарно встановлені відеокамеру та 4G/WiFi-модем.

Ймовірно, ця зв’язка працює так – камера передає "картинку" через модем, а оператори російських БПЛА приймають зображення із трансляції начебто через трансляцію в Телеграмі. Про це йдеться в публікації каналу "Полковник ГШ".

Читайте також: Повітряні сили США збираються списати одразу 250 літаків: F-15, A-10 та навіть F-22 з B-2
Уламки збитого "Шахеда" з відеокамерою та модемом, весна 2024 року

Автори ресурсу припускають, що рашисти пішли на такий кустарний "апгрейд" ймовірно для того, щоб фіксувати влучання або ж промахи по заданим об’єктам, і також можливо для того, щоб фіксувати точки, в яких працюють засоби нашої ППО.

"Враховуючи низький ступінь технологічності такого рішення можна припустити, що такі заходи поки впроваджуються розрахунками пусків на місцях, з метою підтвердження ураження цілей (можливо для отримання грошової винагороди)", - припускають автори ресурсу.

Уламки збитого "Шахеда" з відеокамерою та модемом, весна 2024 року

Від Defense Express додамо, що це наразі перша наявна у відкритому доступі фіксація про те, що росіяни почали ставити відеокамери на свої "Шахеди". При цьому, як можемо зрозуміти із наведеного вище, поки що тут мова йде лише про інструмент зняття важливої інформації, а не про видозміну системи управління далекобійними дронами-камікадзе.

Але в свою чергу, це уже не перший випадок, коли російські окупанти таким кустарним чином ставлять на свої БПЛА пристрої з метою можливої фіксації місць збиття дронів та відповідно точок, в яких працює наша протиповітряна оборона. Так, наприклад, у січні 2024 року стало відомо про виявлення на "Орлан-10" трекера для навігації БПЛА.

Раніше ми також розповідали про те, cкільки РФ виробляє та отримає Shahed-ів, і що номери пішли на понад 1600 та 2600 одиниць.

Збитий Shahed-136, лютий 2024 року
Читайте також: В рашистському ВПК працює вже 3,5 млн осіб, що у них по снарядам і ремонту танків