xcounter
#

Надзвукові бізнес-джети для управління полем бою: які переваги пропонує військовим цивільна авіація

1916
Northrop Grumman/Boeing E-8 Joint STARS
Northrop Grumman/Boeing E-8 Joint STARS

Інститут Мітчела наполягає на тому, що ВПС США мають розглянути можливість використання надзвукових літаків бізнес-класу, що наразі розробляються як літаки управління полем бою нового покоління

Надзвукові літаки, які наразі розробляються (наприклад, компаніями Boom Supersonic чи Spike Aerospace), можуть мати суттєві переваги на полі бою, зазначає виконавчий директор аналітичного центру Дуглас Біркі в програмному документі під назвою Command and Control Imperatives for the 21st Century.

Так, в Інституті Мітчела вважають, що надзвукові бізнес-джети можуть стати важливими вузлами зв’язку в мережі поля бою нового покоління ВПС США, що відома як Advanced Battle Management System (ABMS).

Читайте також: "Літаючий радар" E-2D Advanced Hawkeye навчать керувати безпілотниками
Northrop Grumman/Boeing E-8 Joint STARS
Northrop Grumman/Boeing E-8 Joint STARS

Такий літак повинен мати можливість нести обладнання для командування, управління, зв’язку, розвідки, а також команду управління повітряним полем бою.

У документі пояснюється, що надзвукові бізнес-джети мають значні переваги у швидкості, висоті та живучості, що, своєю чергою, має розширити типи місій, які вони можуть виконувати, збільшити радіус дії їх датчиків та значно знизити ризики втрати такого літака.

Так, завдяки цим перевагам такі літаки можуть швидко дістатися до віддалених районів, що значно допоможе у протистоянні Китаю. Такі літаки дозволять більше часу проводити безпосередньо на станції та витрачати набагато менше часу на транзит до місця базування й назад, йдеться у документі.

Надзвукові швидкості також можуть дозволити цим літакам ухилятися від ворожих винищувачів та зенітно-ракетних батарей.

"Літак, що працює на надзвукових швидкостях, значно ускладнює роботу системам захисту противника "поверхня-повітря" та "повітря-повітря". Додайте до цього висоту, на якій працюють ці літаки – більш як 60 000 футів [понад 18 км – прим. DE] – і кількість ефективних "захисних загроз" противника значно зменшиться", – пояснюється у документі.

Spike S-512
Концепція надзвукового бізнес-джета Spike S-512

Також йдеться і про те, що на цій висоті бортові датчики ISR також зможуть бачити далі, а спільне розташування датчиків з системою управління боєм також знижує ймовірність втрати зв’язку з бортовим обладнанням ISR, що є частиною масштабної мережі поля бою.

Нинішній літак бойового управління та цілевказання ВПС США Northrop Grumman/Boeing E-8 Joint STARS створений на базі пасажирського лайнера Boeing 707-300. За даними служби, цей літак може виконувати місії на швидкості близько 945 км/год та має екіпаж з чотирьох осіб та 18 фахівців.

Разом з тим, наприклад, у Boom Supersonic стверджують, що їхній майбутній гіперзвуковий бізнес-джет розвиватиме швидкість у 2,2 Маха і матиме дальність польоту до 7900 км. Літак буде вміщувати від 65 до 88 пасажирів. У компанії планують підготувати літак до 2029 року.

Варто зауважити, що хоча наразі індустрія надзвукових бізнес-джетів наразі не готова представити ВПС США готове рішення, в Інституті Мітчела впевнені, що для таких літаків точно має бути місце у повітряних силах.

Читайте також: США хочуть мати уже 145 бомбардувальників B-21: флот "стелс-літаків" має вирости всемеро