xcounter
#

Модернізація радіотелескопу Центра космічних досліджень і зв'язку України буде завершена у 2022 році

2480
Модернізований тридіапазонний радіотелескоп РТ-32
Модернізований тридіапазонний радіотелескоп РТ-32

В поточному році був проведений третій етап покращення характеристик тридіапазонного радіотелескопа РТ-32

Продовжуються роботи з модернізації 32-метрового радіотелескопа РТ-32, який розташований у місті Золочів Львівської області на території новоствореного Центру космічних досліджень і зв'язку Національного центру управління космічних засобів державного космічного центру України.

Так, 23 грудня цього року, комісією у складі представників НЦУВКЗ, Київського ПГЗ, НВП "Сатурн" та ДКАУ було заслухано звіт про виконання третього етапу контракту 2021 року з модернізації радіотелескопу, повідомляє прес-служба Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Читайте також: Через три роки українські ракети знову можуть почати літати в космос
Радіотелескоп РТ-32
Радіотелескоп РТ-32 має 32 метрову антену

"Загалом, робота НВП "Сатурн" третього етапу контракту 2021 року виконана повністю. Це роботи щодо створення приймачів С, К-діапазонів, системи управління радіотелескопом, накопичувачем інформації. НВП "Сатурн" – це єдине підприємство в Україні, яке може виконати на даний час таку складну місію", – зазначив голова комісії, заступник начальника НЦУВКЗ з розвитку та випробування Анатолій Поіхало.

радіотелескоп РТ-32
Колишня радянська апаратура радіотелескопу займала дві кімнати / Фото: Радіо Свобода

Наразі розв'язано питання передачі замовнику інформації зі швидкістю до 10 Гігабітів в секунду та виготовлені необхідні блоки Х-діапазону, які будуть змонтовані й запущені у першому півріччі наступного року.

радіотелескоп РТ-32
Модернізований тридіапазонний радіотелескоп РТ-32 Центру космічних досліджень і зв'язку Національного центру управління космічних засобів державного космічного центру України

Зазначається, що над модернізацією РТ-32, окрім НВП "Сатурн", також працювали інші установи: Інститут радіофізики та електроніки імені О.Я.Усикова НАНУ, Радіоастрономічний інститут НАНУ та Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.

Роботи над модернізацією радіотелескопу РТ-32 планується завершити до кінця наступного року.

радіотелескоп РТ-32
Модернізована стійка керування та пульт керування радіотелескопом / Фото: Радіо Свобода

Нагадаємо, 3-х діапазонний радіотелескоп РТ-32 створений на базі модернізованої радянської антени МАRК-4В (розроблена японською компанією NEC, побудована у 1986 році, припинила роботу у 2009 році) й почав працювати з 2020 року. За оцінками фахівців, це один із найкращих радіотелескопів на території України та Східної Європи. Дзеркало у телескопі японського виробництва, все інше, що модернізували, виготовлене в Україні.

Читайте також: Супутник "Січ-2-30" уже інтегрований із ракетою Falcon 9 компанії SpaceX