xcounter
#

"Місяць Марса": Китай запустив першу місію, ОАЕ "в дорозі", США готуються наступного тижня

352
Фото: Reuters
Фото: Reuters

На цьому тижні це вже другий запуск місії на Марс – першими були Об’єднані Арабські Емірати

Китай запустив свій перший зонд з дослідження Марса "Тяньвень-1". Важка ракета-носій "Чанчжен-5" з космічним апаратом на борту успішно стартувала о 12:41 (7:41 ранку за київським часом) 23 липня 2020 року з космодрому Веньчан у південній провінції Хайнань.

Традиційно запуск відбувся "таємно" – Космічне агентство Китаю не проводило офіційну трансляцію в прямому ефірі, хоча в мережі можна було знайти відеотрансляції китайських глядачів, які демонстрували пуск зонда.

Разом з тим, за годину після запуску офіційне китайське телебачення продемонструвало, що ракета злетіла, й оголосило про успішний старт місії.

Серед наукових цілей місії – дослідження морфології й геологічних характеристик поверхні, ґрунту, навколишнього середовища, фізичних полів і внутрішньої структури"

Стверджується, що зонд досягне Марса у лютому 2021 року, тобто через сім місяців. Ще два-три місяці станція пробуде на орбіті планети, а марсохід потрапить на Червону планету орієнтовно у квітні 2021 року.

Марс Китай зонд
"Місяць Марса": Китай – другий. Фото: Reuters

Там він буде вивчати поверхню і шукати воду. Але загальна мета місії, звичайно, звучить більш помпезно – вона полягає у пошуку слідів життя на планеті, а також дослідження того, чи може Марс стати придатною для життя людини планетою.

Це вже другий запуск місії на Марс цього літа – але не останній.

Так, раніше на цьому тижні, а саме 20 липня, Об‘єднані Арабські Емірати у рамках першої арабської місії на Марс запустили зонд Hope. Ракета-носій Mitsubishi Heavy Industries H-IIA стартувала в Японії з космічного центру "Танегасіма".

А наступного тижня свій зонд з марсоходом Perseverance планують відправити й Сполучені Штати Америки – таким чином, зонди всіх трьох країн дістануться Марса приблизно в той самий час.

Читайте також: Історична місія Dragon 2 від SpaceX: Ілон Маск повернув США пілотовану космонавтику (відео)