xcounter
#

Lockheed Martin повідомив, що Хорватія офіційно закупила ще вісім гелікоптерів Black Hawk

1738
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Ці гелікоптери у хорватському війську мають замінити ті радянські машини, які Хорватія передала Україні

Американська компанія Lockheed Martin вчора, 12 липня, повідомила, що Хорватія офіційно закупила для свого війська ще вісім гелікоптерів UH-60M Black Hawk від їхньої дочірньої компанії Sikorsky через програму уряду Сполучених Штатів Foreign Military Sale.

гелікоптери Black Hawk
Доставка нових UH-60M Black Hawk Хорватії у грудні 2022 року, фото — Croatian defense ministry

Згідно з повідомленням, угода, крім власне гелікоптерів, передбачає постачання необхідного обладнання, запасних частин тощо. "Рішення Хорватії закупити ще вісім гелікоптерів

Читайте також: Хорватія дає привід порівняти CAESAR та PzH 2000 саме по можливості купити
UH-60M Black Hawk останнього покоління для своїх збройних сил, потроївши свій флот, підтримає сьогоднішні зусилля з модернізації та посилить здатність Балканського регіону стримувати поточні та майбутні загрози", — відзначив віцепрезидент з систем, армії та повітряних сил Sikorsky Хамід Салім.

Нагадаємо, що сьогодні на озброєнні хорватського війська вже перебуває чотири гелікоптери UH-60M Black Hawk, з них дві машини хорвати замовили ще у 2018 році, і ще дві — отримали безоплатно.

гелікоптер Black Hawk
Фото — Lockheed Martin
Перша партія гелікоптерів була поставлена у лютому 2022 року, але фактично їх ввели у стрій у травні. Наступну пару UH-60M Black Hawk

було поставлено у грудні того ж року.

Зрештою, з огляду на передані Силам оборони України радянські гелікоптери, Хорватія вирішила посилити своє військо додатковими американськими машинами Black Hawk.

Так, у лютому цього року закупівля гелікоптерів була схвалена профільним парламентським комітетом, вартість угоди сягала 274 млн доларів, з них Хорватія має оплатити 140 млн доларів, а залишки профінансує Пентагон.

Читайте також: Хорватія через три роки отримала половину вживаних Rafale: але зараз це супер-угода