xcounter
#

Люксембург хоче купити майже 60 бронемашин у Франції, хоча має всього 410 солдат

4938
Французька розвідувальна бронемашина Jaguar, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французька розвідувальна бронемашина Jaguar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це буде історично найбільша інвестиція в збройні сили цієї країни, розтягнута на кілька років

Міністерство оборони Люксембургу має намір купити у Франції 38 розвідувальних бронемашин Jaguar, 16 багатоцільових бронемашин Griffon, п’ять багатоцільових бронемашин Serval та понад сотню різних машин логістичного забезпечення. Отримати ці машини Люксембург хоче протягом 2025-2033 років, для створення до 2030 року спільного із Бельгією розвідувального батальйону в рамках зобов’язань перед НАТО.

На цей проект буде витрачено 2,6 мільярди євро, включно із затратами на експлуатацію до 2055 року. і це стане історично найбільшою інвестицією в збройні сили Люксембургу. Про це під час своєї прес-конференції заявив глава оборонного відомства цієї країни Юріко Бакес, пише портал esut.de.

Читайте також: Над заміною ракети NSM норвезький Kongsberg буде працювати разом із німецькими Diehl та MBDA
Французька бронемашина Griffon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що Люксембург хоче досягти повної уніфікації із збройними силами Бельгії та армією Франції заодно. Чим власне і пояснюється такий вибір типів бронемашин. Але що стосується кількості, то ще було не найбільш масштабне замовлення, яке встиг дати Люксембург. В квітні 2022 року армія цієї країни замовила 80 колісних бронеавтомобілів Eagle V 4x4 в компанії General Dynamics European Land Systems. Вартість замовлення склала 367 мільйонів євро, поставка бронеавтомобілів має відбутись протягом грудня 2024 року – липня 2026 року.

Від Defense Express додамо, що тут мова про дуже значні інвестиції в обороноздатність від європейської країни-учасника НАТО, яка має не тільки більш ніж скромну територію, але й відповідний розмір оборонного бюджету та армії також.

Французька бронемашина Serval, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що армія Люксембургу на початок минулого року налічувала всього 410 військовослужбовців, зведених в два розвідувальні батальйони, в розпорядженні яких було 48 бронемашин Dingo 2, неназвана кількість протитанкових комплексів NLAW і TOW, від шести мінометів калібру 81 мм, один військово-транспортний літак A400M та два гелікоптери H145. Оборонний бюджет Люксембургу в 2022 році склав всього 388 мільйонів євро.

При цьому слід нагадати, що попри власні обмежені ресурси, Люксембург активно надавав військову допомогу Україні для відсічі російській агресії після лютого 2022 року. Наприклад, ми розповідали про те, що гроші Люксембургу на початку війни допомогли оплатити поставку сотні NLAW для ЗСУ. І також – як Люксембург купував для ЗСУ реактивні снаряди до БМ-21 "Град", і що з цього вийшло, і що найменша армія Європи віддала ЗСУ свої HMMWV.

Люксембург готує до відправки партію військової допомоги для України, березень 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Росіяни заявляють про створення 13 штурмових бригад, яка їх структура