xcounter
#

Країна НАТО інвестує у виробництво далекобійної "Паляниці" 10 мільйонів євро

1965
Український реактивний дрон "Паляниця"
Український реактивний дрон "Паляниця"

Литва пристала на пропозицію України профінансувати українське виробництво ракети-дрона за прикладом "данської моделі"

Заступниця міністра національної оборони Литви Моніка Корольовієнє запевнила Україну щодо виділення 10 мільйонів євро для виробництва вітчизняної так званої ракети-дрона "Паляниця". Про це стало відомо з повідомлення Міністерства оборони України.

Литовські партнери готові інвестувати в далекобійну зброю України, а зокрема, у ракети-дрони "Паляниця", які по суті є крилатими ракетами. Припускається, що саме ці дрони могли атакувати склади боєприпасів РФ 18 вересня. Нагадаємо, що цей далекобійний засіб ураження здатний долати відстань до 750 км та оснащений турбореактивним двигуном, що дозволяє йому мати швидкість, орієнтовно, у діапазоні від 500 до 950 км/год.

Читайте також: Чи могла дістати "Паляниця" по складах у місті Торопєц: на відео з атаки чутно звук реактивного двигуна

Практичне застосування та шляхи реалізації фінансування було обговорено між представниками міністерств оборони Литви та України. Ймовірно детальніше домовленості будуть затверджені безпосередньо із міністром оборони Литви Лаурінасом Кащунасом, візит якого чекаємо найближчим часом.

Міністр оборони України Сергій Боєв запевнив, що "інвестиції за прикладом "данської моделі" працюватимуть набагато швидше, а ворог вже незабаром побачить наслідки".

Раніше Данія стала фактично першою партнеркою України, яка фінансувала виробництво української зброї для українського фронту. Країною було закуплено 18 одиниць самохідних артилерійських установок 2С22 "Богдана", які ми отримали майже одразу - через два місяці після замовлення.

Нагадаємо, що Данія виділила на виготовлення САУ "Богдан" 1,2 млрд данських крон (174,35 млн доларів). Плюс до того країна планує закуповувати українську зброю із заморожених російських активів на суму 190 млн доларів.

Читайте також: 18 САУ "Богдана" у строю ЗСУ за два місяці від замовлення: чому у ЄС говорять "треба замовляти українське"