xcounter
#

Литовські ПЗРК Stinger прибули в Україну: гелікоптерам з РФ може стати гаряче

5761
 Boeing C-17, що доправив із Литви до України литовські ПЗРК Stinger
Boeing C-17, що доправив із Литви до України литовські ПЗРК Stinger

Окрім ПЗРК, балтійські партнери також доставили для ЗСУ й військову амуніцію

У суботу та неділю (відповідно 12 та 13 лютого 2022 року) в Україну доправили вантаж з безпековою допомогою від наших партнерів з Литви.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook Міністр оборони України Олексій Резніков, "до Києва прибули ПЗРК Stinger та інша військова амуніція".

Читайте також: Сухопутні війська ЗСУ хочуть крилаті ракети з дальністю до 500 км; російські Т-72 застрягли у багнюці; Польща позбудеться своїх БМП-1: події тижня від Defense Express

Нагадаємо, наприкінці січня цього року стало відомо про плани Литві, Латвії та Естонії передати Україні переносні зенітно-ракетні комплекси FIM-92 Stinger, ПТРК третього покоління FGM-148 Javelin та іншу безпекову допомогу, з власних запасів.

ПЗРК Stinger
Військовослужбовці сил ППО Литви під час тренувань з ПЗРК Stinger у версії DMS

Згодом було отримано відповідний дозвіл від Уряду США, про що міністри оборони балтійських країн офіційно повідомили 21 січня поточного року.

ПТРК Javelin
ПТРК Javelin та боєприпаси, які прибули в Україну з США в останні кілька днів

Своєю чергою, в Україну продовжують прибувати й літаки з військовою допомогою від власне Сполучених Штатів Америки. Зокрема у неділю, 13 лютого 2022 року, на українському аеродромі приземлилися чергові два Boeing з партією боєприпасів.

ПЗРК Stinger
Литовські "Стінгери" для ЗСУ (джерело фото: Serhiy Takhmazov)

За словами очільника українського оборонного відомства, "загалом ми отримали 17 "птахів" (з вантажем) загальною вагою майже 1500 тон!".

Варто додати, що постачання озброєння відбувається на фоні безпрецедентного накопичення військ та техніки РФ неподалік від кордону з Україною. Так в мережі з’явилося відео російських військових гелікоптерів, які після перельоту з аеродромів базування були розміщені просто посеред поля неподалік від Бєлгорода. Варто відзначити, що саме подібні цілі найбільш вразливі для ПЗРК.

Читайте також: Чим загрожують Україні російські ракетні комплекси "Искандер-М" та як з ними боротися (частина 1)