xcounter
#

Купуєш російське – ніяких винищувачів: як в США хочуть захистити F-35

6737
Купуєш російське – ніяких винищувачів: як в США хочуть захистити F-35

Сполучені Штати хочуть обмежити продаж передових систем озброєнь тим країнам, які мають іноземні озброєння, що загрожують безпеці американських систем

Демократи Палати представників і Сенату просувають нове законодавство з метою сповільнити чи накласти обмеження на ймовірний продаж 50 винищувачів F-35 Об’єднаним Арабським Еміратам.

У цьому законі планують прописати умови не тільки стосовно цієї угоди, а й майбутніх продажів зброї країнам Близького Сходу за межами Ізраїлю.

Читайте також: Яким буде модернізований єдиний ударний винищувач F-35: нові подробиці
F-35
Винищувач F-35

Закон про "безпечний експорт" винищувачів F-35 від 2020 року потребує від Білого дому надання звіту з визначеними ризиками продажу F-35 будь-якій країні за межами членів НАТО й найближчих союзників, таких як Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія та Ізраїль.

У цьому звіті також треба надати докази того, що будь-який продаж F-35 країнам Близького Сходу "не підірвуть військову перевагу Ізраїлю з його схильністю до дотримання прав людини".

Окремо зазначається, що такі країни, як Фінляндія та Швейцарія, також повинні дотримуватися нових правил за умов прийняття цього закону.

ППО С-400
Покупці російських систем ППО на F-35 можуть не розраховувати

Разом з тим, згідно з законопроєктом Сенату, Білий дім має підтвердити, що покупець американської зброї раніше не проводив закупівлі іноземних технологій, які можуть загрожувати F-35, зокрема йдеться про китайську чи російську зброю, наприклад систему ППО С-400, яку раніше придбала Туреччина, через що її було виключено з програми F-35.

Також у США планують прийняти ще один закон, згідно з яким країни Близького Сходу, які хочуть придбати американську зброю – літаки, безпілотники, системи радіоелектронної боротьби тощо – мають повідомити Вашингтону про цілі та плани використання цієї зброї.

Читайте також: Змусять понервувати Китай та Росію: Японія хоче озброїти свої винищувачі F-35 ракетами великої дальності