xcounter
#
МиГ-29СМТ РФ у Сирії

​Кремль "спалився" з передачею Сирії МиГ-29, намагаючись прикрити "іхтамнетів" у Лівії

МиГ-29СМТ РФ у Сирії
907

Посольство РФ у Сирії повідомило про передачу "другої" партії модернізованих МиГ-29 армії Башара Асада

Росія вже заплуталась у передачах озброєння до Сирії та "спалилась" повідомленням про "другу партію модернізованих МиГ-29" в той час, коли про першу повідомити просто "забули".

Цілком можливо - це просто спроба виправдати інформацію щодо "перефарбованих" бойових літаків, які нещодавно отримала "Лівійська національна армія" Халіфа Хафтара, якого підтримує Кремль у боротьбі з визнаним ООН Урядом національної єдності.

Читайте також: ​Не просто проліт над Україною: американські B1В Lancer відпрацювали знищення кораблів у Чорному морі

Офіційне та однозначне повідомлення про отримання Сирією МиГ-29 оприлюднило посольство Росії.

"Сирійська арабська армія отримала другу партію модернізованих винищувачів МиГ-29 від Росії в рамках військово-технічного співробітництва між нашими країнами. Сирійці вже починають виконувати місії на цих літаках", - йдеться у повідомленні.

МиГ-29
Кількість та версія МиГ-29 не зазначається

Водночас жодної офіційної інформації щодо постачання першої партії модернізованих МиГ-29 до Сирії немає. Єдиний відомий контракт на модернізовані МиГ-29 між Росією та Сирією був підписаний ще у 2007 році зі строком виконання до 2013. Мова йшла про 12 літаків МиГ-29М/М2.

Проте цей контракт був заморожений, щонайменше станом на 2012 рік, коли тодішній замдиректора Федслужби РФ з військово-технічного співробітництва В'ячеслав Дзіркалн повідомив, що Росія не буде постачати озброєння до Сирії поки там йде війна.

МиГ-29М2
Один з МиГ-29М2, який був зроблений для Сирії. Вважається що потім вони були передані Сербії

Навіть після того, як Росія у 2015 році розгорнула на авіабазі Хмеймім власні літаки, мова про постачання літаків Сирії не йшла. Навіть враховуючи застосування МиГ-29СМТ армією РФ у Сирії - було повідомлено про їх повернення 13 грудня 2017 року до Росії.

МиГ-29СМТ
Посадка МиГ-29СМТ після повернення з Сирії на авіабазі у Астраханській області

У свою чергу російські ЗМІ намагаються максимально обережно висвітлювати цю тему, відсилаючи до того, що МиГ-29 постачав Сирії ще СРСР у 80-х роках. А також зазначають, що про партію винищувачів раніше повідомляла сирійська інформагенція Sana. Проте в цій публікації від 30 травня, тобто за декілька днів до офіційного повідомлення, мова також йшла про "другу партію".

Таким чином Кремль таємно озброїв армію Башара Асада модернізованими МиГ-29, або шляхом виконання контракту від 2007 року, або уклавши нові домовленості. Також існує можливість, що повідомлення від посольства РФ у Сирії є спробою якось потім пояснити скандал із таємною передачею російських "перефарбованих" МиГ-29 у Лівію, яку викрила армія США.

Російські літаки у Лівії
Російські бойові літаки у небі Лівії

Додамо, що реакція Кремля на цю заяву була класичною у стилі "іхтамнет". Мовляв і літаки не російські, а радянські та взагалі це закиди "госдепа".

Читайте також: ​"Панцирь" не справляється: у Лівії з'явились ЗРК "Бук" "іхтамнетів"