xcounter
#

Командувач ВМСУ повідомив подробиці щодо розбудови інфраструктури флоту України (відео)

2611
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"

Зокрема, контрадмірал Олексій Неїжпапа висвітлив низку деталей про будівництва нових баз ВМСУ

Як відзначили у репортажі Телерадіостудії "Бриз", минулого року вдалося здійснити певний прорив щодо розбудови флотської інфраструктури. Так, почалося створення нових військово-морських баз у Бердянську та Очакові, а у порту "Південний" відкрита база для базування дивізіону патрульних катерів типу «Айленд».

"Ми отримали від Міністерств інфраструктури, екології й водних ресурсів відповідні гідротехнічні споруди для будівництва майбутніх двох військово-морських баз", - повідомив Командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Американські Mark VI та Island з ракетами й британські катери: стали відомі нові деталі постачань закордонної техніки ВМСУ

"Це першій раз в історії існування ВМСУ, коли нам були передані гідроспоруди й землі біля моря. До цього часу ми мали лише те, що нам залишилося на спадок після розподілу Чорноморського флоту", - додав він.

На сьогодні, вже є оперативно-технічне завдання для будівництва нових баз. Головна буде побудована біля Очакова, а військово-морська база "Схід"» (здебільше для катерів різних типів) в Азовському морі у Бердянську.

МБАК
МБАКи "Кременчук" та "Лубни" у Бердянську

Також повідомляється, що у Бердянську вже проведені роботи з розчищення й підготовки території під будівництво. А завдяки кредиту від Великої Британії планується почати й розвиток берегової інфраструктури майбутніх баз.

"Була проведена зустріч у Великобританії, на який обговорювалось порядок подальшої роботи, відповідно проектування й подальше будівництво цих баз на Чорному та Азовському морі", - відзначив Олексій Неїжпапа.

Старобільськ
Патрульний катер ВМСУ типу "Айленд" (Island) Р191 "Старобільськ" під час церемонії передачі ВМСУ причалу в порту "Південний" у 2020 році

Варто додати, що у жовтні минулого року була відкрита ще один новий пункт базування флоту на території порту "Південний". Переданий ВМСУ причал раніше використовувався Центром екології моря для базування його суден, котрі утилізували ще у 2009 році.

Island
Патрульні катери ВМСУ типу "Айленд" (Island) P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ"

"Завдяки наполегливій праці Міністра оборони, Головнокомандувача Збройних сил і навіть втручання самого Президента ми отримали причал в порту "Південний". До цього часу там ніколи військових не було. Це дасть нам можливість розмістити дивізіон патрульних катерів типу "Айленд", які будуть надані США", - розповів Командувач ВМСУ.

Крім цього, цей пункт базування у грудні минулого року отримав перший за роки Незалежності плавучий причал з "морського" бетону ПЖ-61У.

Island
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"

"Це новий плавпричал, який побудований за новими технологіями й він теж буде розміщуватися у порту "Південний" поблизу вже переданого Міністерством екології причалом", - зазначив контрадмірал.

Варто додати, що нещодавно командувач ВМСУ також повідомив, що у цьому році флот планує замовити ще один плавучий причал такого типу виробництва ДП "Херсонський державний завод "Палада".

Читайте також: Командувач ВМСУ: "Через декілька місяців буде закладений корвет" (відео)