xcounter
#

Коли США зможуть погрожувати РФ і Китаю гіперзвуковими ракетами зі своїх стелс-есмінців та підводних човнів

3059
Стелс-есмінець Zumwalt, фото ілюстративне
Стелс-есмінець Zumwalt, фото ілюстративне

У США працюють над тим, щоб флот та армія мали на озброєнні потужну гіперзвукову зброю

ВМС США до кінця цього десятиріччя планує оснастити свої стелс-есмінці Zumwalt, а також свої підводні човни класу Virginia гіперзвуковою зброєю. Таку інформацію оприлюднив голова програм стратегічних систем служби віцеадмірал Джонні Вульф, розповідає видання Defense News.

Zumwalt
Есмінці типу Zumwalt, фото ілюстративне

Як відзначає Вульф, наразі флот разом з армією поспішає завершити розробку гіперзвукової ракети до 2023 року. Наступним кроком буде інтеграція ракети та бойової системи USS Zumwalt – стелс-есмінець має отримати гіперзвукову зброю у 2025 році.

Читайте також: Десятки випробувань на рік: як списані БПЛА допоможуть відкрити "нову еру гіперзвукових розробок" у США
Запуск ракети із борта есмінця типу Zumwalt, фото ілюстративне
Запуск ракети із борта есмінця типу Zumwalt, фото ілюстративне

Це, фактично, збігається з оголошеними ще у 2021 році планами ВМС США про початок "переходу" на "гіперзвук" своїх стелс-есмінців. Втім, якщо раніше очікувалося, що у 2025 році гіперзвукову зброю отримають всі три есмінці типу Zumwalt, то згодом ця кількість була зменшена до одного.

Virginia
Підводний човен типу Virginia

Щодо запуску підводних човнів, то, як відзначається, паралельно інженери будуть пропрацьовувати питання запуску гіперзвукової зброї і планують нею оснастити субмарини класу Virginia аж у 2029 році.

Раніше це планували зробити у 2028 році, однак зміна дата пов’язана не з самою гіперзвуковою зброєю, а із затримкою запланованого постачання першого підводного човна, на якому планують розташувати гіперзвукову ракету.

гіперзвукова ракета LRHW
Розвантаження елементів пускової установки гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, фото з відкритих джерел

Щодо безпосередньо гіперзвукової зброї (йдеться про ракету Long-Range Hypersonic Weapon або LRHW), то Вульф відзначає, що наразі флот і армія позитивно дивляться на прогрес цієї зброї, яка має "дебютувати" у сухопутних військах у 2023 році, попри те, що два реальні льотні випробування, проведені за рік, повною мірою не відповідали цілям тестування.

Читайте також: У США відпрацюють тактику використання есмінців типу Zumwalt: допоможуть дрони та безпілотні човни