xcounter
#

КБ "Південне" запатентувало безшумний постріл до міномета (фото)

1667
82-мм безшумний міномет "Шепіт" від "Рубін-2017" на "Зброя та безпека-2018"
82-мм безшумний міномет "Шепіт" від "Рубін-2017" на "Зброя та безпека-2018"

Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля" запатентувало безшумний мінометний постріл

Відповідний патент на корисну модель було оприлюднено на сайті Українського інституту інтелектуальної власності.

В описі відзначається, що маскувальну дію безшумного мінометного пострілу забезпечується шляхом запирання продуктів згоряння метального заряду усередині корпусу снаряду, в результаті чого забезпечується низький рівень шуму під час стрільби, як у стрілецької зброї з глушником.

Читайте також: ​Нова українська ракета "Тайфун-1" здійснила постріл на максимальну дальність (фото)
Патент та ескіз безшумної міни від КБ

Запирання продуктів згоряння здійснюється поршнем, що зупиняється в уловлювальному конусі хвостової частини корпусу снаряду, причому уловлювальній конус виконаний за одне ціле зі стабілізатором та нагвинчується на корпус. Кінець штока стріляючого механізму встановлюється в циліндричний паз поршня за ковзним садінням. В даному випадку снаряд споряджений моноблочним метальним зарядом.

Патент та ескіз безшумної міни від КБ

Корисна модель належить до боєприпасів, зокрема до безшумних та безполуменевих пострілів, переважно для гранатометів та мінометів.

Серед схожих систем у патенті наводиться уламковий постріл NR 208A3, яким споряджається безшумний переносний міномет NR 8111A5, що належить до стержневої некаліберної системи метальної зброї FLY-K та був розроблений бельгійською фірмою PRB.

Некаліберна система метальної зброї FLY-K
Некаліберна система метальної зброї FLY-K / Фото: Rheinmetall

Серед його недоліків є неможливість змінювання кількості вибухової речовини в метальному заряді, що звужує діапазон використання боєприпасів за дальністю стрільби, відсутність засобів центрування пострілу відносно стержня міномета.

82-мм безшумний міномет
82-мм безшумний міномет "Шепіт" від "Рубін-2017" на "Зброя та безпека-2018"

Нагадаємо, раніше на Міжнародній спеціалізованій виставці засобів захисту, озброєння, військової та спеціальної техніки, технологій і товарів подвійного використання "Зброя та безпека-2018" приватна компанія "Рубін-2017" представила власну розробку – 82-мм безшумний міномет "Шепіт".

Читайте також: Випробування нового реактивного снаряда "Тайфун-1" з'явилось на відео