xcounter
#

Японія закуповує крилаті ракети JASSM-ER, до Пекіна не дістане, а до Владивостока - як раз

2212
Пуск JASSM-ER з F-15 (всі фото: US Air Force)
Пуск JASSM-ER з F-15 (всі фото: US Air Force)

Також оголошена експортна ціна на JASSM-ER з дальністю у 900 км, яка ще раз говорять, що крилаті ракети коштують відносно дешево

Агентство з оборонної співпраці США (DSCA) опублікувала дозвіл на експортне постачання до Японії крилатих ракет AGM-158 JASSM-ER до Японії.

Дозвіл торкається 50 ракет вартість яких становить 104 млн доларів разом з усіма супутніми послугами, тобто приблизно по 2 млн доларів за одну крилату ракету, яка вироблена за технологією стелс та призначення для високоточного знищення цілей на дальності до 900 км бойовою частиною вагою у 450 кг.

Читайте також: У ГУР Міноборони анонсували "кінетичні дії" по виробництву у РФ Shahed-136
AGM-158 JASSM-ER
AGM-158 JASSM-ER

І хоча вартість у 2 млн доларів може здатися значною, але справа в тому, що ракета повітря-повітря AIM-120C-8 коштує на експорт 2,42 млн доларів.

Для Японії це буде перша закупівля такої ракети, яка базово інтегрована до озброєння літаків тактичної авіації F-15, F-16, F/A-18, F-35, а також бомбардувальників B-52, B-1 та B-2. У випадку Японії її носіями вочевидь можуть стати F-15, ліцензійна версія F-16 - Mitsubishi F-2.

Mitsubishi F-2
Mitsubishi F-2 (фото: Japan Air Self-Defense Force)

Хоча об'єктивно головними носіями цієї крилатої ракети звісно будуть F-35, яких Токіо замовив 123 одиниці та має у строю вже понад 30 машин.

А дальність польоту JASSM-ER у випадку Японії означає можливість завдання далекобійних ударів ледь не з власного повітряного простору по будь-якому вірогідному противнику.

JASSM-ER дальність Японія
Дальність JASSM-ER у 900 км від умовних пускових районів

Зокрема у випадку війни з Китаєм, то у зоні ураження буде знаходитись східне узбережжя країни, але не Пекін, для удару по якому знадобиться скоріш за все заходити у повітряний простір Південної Кореї.

А ось у випадку РФ, то у зону ураження потрапляє Владивосток, який є головною базою надводних сил Тихоокеанського флоту, а також Вілючинск на Камчатці де базують основні підводні сили.

При цьому цілями для ракет JASSM-ER є не кораблі, а саме наземні об'єкти, бо у США у ролі сучасної протикорабельної ракети використовується окрема версія AGM-158C LRASM.

Читайте також: ДПСУ отримала від Іспанії гвинтівки Cetme L, що здивувало самих іспанців