xcounter
#

Японія вперше представила нову версію власної протикорабельної ракети ASM-3

1984
Японія вперше представила нову версію власної протикорабельної ракети ASM-3

Протикорабельна ракета ASM-3 призначена для багатоцільових винищувачів F-2 Сил самооборони Японії

Японія вперше представила нову версію вітчизняної протикорабельної ракети ASM-3. Модернізована ракета "засвітилася" під час візиту віцеміністра оборони Японії Томохіро Ямамото на завод Mitsubishi Heavy Industries Komaki Minami.

ASM-3 – протикорабельна ракета великої дальності, призначена для багатоцільових винищувачів F-2 Сил самооборони Японії. Розробка базової версії цієї зброї тривала з 2003 по 2017 рік, протягом яких відбулося 15 тестових запусків. Витрати на дослідження та розробку склали близько $367 млн.

Читайте також: Міноборони України: У цьому році планується закупити 200 нових ракет "Вільха", а ще 200 ракет відновити з модернізацією
Ракета япония
Ракета ASM-3

Удосконалена версія має деякі відмінності у порівнянні з базовою: модернізована ракета отримала новий дизайн корпуса і повітрозабірника, а також більша за розміром. Блок наведення ракети використовує як активну, так і пасивну радіолокаційну систему наведення. Пасивний радар здатен відстежити та знищити блок завад чи радіолокаційну частину навіть якщо активний радар пошкоджено.

Деякі джерела стверджують, що нова ракета має дальність понад 400 км.

Раніше в Японії на фото "засвітився" макет перспективної протикорабельної гіперзвукової ракети, яку японці почали розробляти минулого року. На фото можна роздивитися аеродинамічний обтічник, частину з бойовим зарядом, паливний бак, гіперзвуковий прямотічний повітряно-реактивний двигун.

Ракета Япония
Фото з макетом перспективної ракети опублікував віцеміністр оборони Японії Томохіро Ямамото після відвідування Дослідного центру з авіаційних і ракетних технологій

Ракета, ймовірно, буде двоступеневою. Спочатку вона розженеться до швидкості у 3 Ма, після чого прямотічний двигун у надзвуковому режимі доведе швидкість до 5 Ма, а у гіперзвуковому режимі швидкість польоту може становити до 15 Ма.

Читайте також: В України розроблений високоточний керований ракетний комплекс для бойових гелікоптерів з дальністю 10 км (відео)