xcounter
#

Як швидко Польща зможе відмовитись від понад тисячі радянських БМП-1

31274
Польська БМП Borsuk, фото ілюстративне
Польська БМП Borsuk, фото ілюстративне

І як швидко польський ОПК зможе розгорнути виробництво новітньої БМП Borsuk

На початку лютого 2022 року Агентство озброєнь Міноборони Польщі планувало уже в цьому році дати контракт державному концерну PGZ на виробництво новітньої бойової машини піхоти Borsuk, після завершення циклу випробувань.

Тоді представники польського Міноборони розраховували, що їх армія до 2035 року зможе отримати 10 батальйонних комплектів БМП Borsuk, або ж 588 машин цього типу. Та нарешті почати відмову від радянських БМП-1.

Читайте також: Польща замовила 500 пускових HIMARS - більше ніж в США: Варшава запланувала кардинальне посилення артилерії
БМП-1 армії Польщі, фото ілюстративне

Тепер же польський портал Defence24 описує дещо іншу картину про запуск виробництва БМП Borsuk. В коментарі цьому виданню представник державного оборонного концерну PGZ заявив, що його підприємство в наступне десятиріччя готове поставити польському війську одразу 1000 бойових машин піхоти Borsuk. При цьому в перший рік серійного виробництва підприємство готове виробити один батальйонний комплект в 58 одиниць БМП, а в наступні – начебто готові здавати одразу по два батальйонні комплекти (по 116 машин) в рік.

Але мовляв для того, щоб такі теоретичні плани "на папері" стали реальністю, PGZ та Міноборони Польщі потрібно домовитись про головне – про умови та ритмічність фінансування.

Польська БМП Borsuk, фото ілюстративне

Війна показала, що економити на обороні не можна, потрібно робити навпаки – щедро витрачати гроші на довгострокові оборонні плани. Але, схоже, Міноборони та ОПК Польщі між собою поки що не досягли консенсусу про те, скільки БМП Borsuk їм потрібно – 588 одиниць чи 1000 машин, і відповідно – який бюджет потрібен.

І такі "тертя" відсувають горизонт, за яким армія Польщі зможе нарешті почати відмову від своїх 1252 машин БМП-1, для заміни яких поляки власне й збираються виробляти свої бойові машини піхоти Borsuk.

БМП-1 армії Польщі, фото ілюстративне
Читайте також: Польща вписується у "довгобуд", хоче придбати ще шість батарей ЗРК Patriot