xcounter
#
​Як покарали зрадника, який збирав інформацію про розробки в рамках Держоборонзамовлення

​Як покарали зрадника, який збирав інформацію про розробки в рамках Держоборонзамовлення

Зливав росіянам інформацію – на нари
4586

Засуджено мешканця Харкова, науковця, який збирав інформацію про технічні розробки у межах оборонного замовлення для її передачі спецслужбам країни-агресора. Триває досудове слідство щодо інших учасників агентурної мережі

12 років позбавлення волі за скоєння державної зради - Верховний Суд України підтвердив вирок організатору агентурної мережі російської військової розвідки. Агента улітку 2017 року викрила у Харкові контррозвідка Служби безпеки України.

СБУ, Defense Express, засуджено зрадника
Фото зрадника на судовому процесі / Фото: СБУ

Тоді контррозвідники виявили та припинили діяльність завербованого представниками ГУ Генштабу Збройних сил РФ харків’янина. Його правоохоронці затримали під час спроби отримання таємних відомостей від працівника Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут".

Читайте також: ​Російські спецслужби зацікавились українськими програмами БПЛА – викрито шпигуна ФСБ (відео)

Зрадника було з визнано Орджонікідзевським районним судом м. Харків громадянина України винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. 18 листопада 2019 року вирок першої інстанції залишено без змін після розгляду Харківським апеляційним судом.

СБУ, Defense Express, засуджено зрадника
Фото з затримання зрадника / Фото: СБУ

І, нарешті, у лютому 2021 року Верховний Суд України також відмовив зраднику у задоволенні касаційної скарги.

В СБУ повідомляють, що співробітники служби встановили, що куратор групи знаходився у російському Бєлгороді. Українська спецслужба зафіксувала неодноразові "візити" ватажка групи до Росії для отримання завдань.

Під час обшуків за місцем проживання організатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, надані представниками російських спецслужб для передачі розвідувальних даних. У засудженого також виявлено чотирнадцять носіїв інформації, у тому числі з відомостями з грифом обмеження доступу. Виявлені адреси електронних скриньок мали паролі кодування даних для зв’язку з розвідкою РФ.

СБУ, Defense Express, засуджено зрадника
Під час обшуків за місцем проживання організатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, надані представниками російських спецслужб для передачі розвідувальних даних / Фото: СБУ

Співробітники СБ України також знайшли в одного із членів агентурно-бойової групи координати схованки зі зброєю та боєприпасами для здійснення диверсій. Правоохоронці вилучили зі схрону два гранатомети РПГ-22, чотири гранати Ф-1 та РГД-2 із запалами та тротилову шашку.

Повідомлялось, що співробітники контррозвідки СБУ спільно з Управлінням спецслужби у Харківській області припинили на території регіону діяльність агентурної мережі російської військової розвідки. У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, оперативники спецслужби встановили, що мешканець Харківщини за завданням російських кураторів створив агентурну мережу з вісімнадцяти чоловік. До її складу входила агентурно-бойова група та інформатори.

СБУ, Defense Express, засуджено зрадника
Фото з предметами, що були вилучені зі схованки, про яку для хабезпечення диверсій на території України подбали російські куратори / Фото: СБУ

Раніше Defense Express повідомляв, що контррозвідники Служби безпеки України "на гарячому" викрили та затримали агента ФСБ РФ. Для отримання доступу до технічної документації новітніх розробок, зокрема закритих програм з використання безпілотних літальних апаратів, зловмисник намагався завербувати одного з керівників наукової установи.

Читайте також: Командир бойового корабля ВМС ЗСУ працював на окупантів – СБУ викрила зрадника