xcounter
#

Як 90 танків для ЗСУ перетворилися на 120, західний чіп з 80-х в російській ракеті та інші новини й події тижня війни від Defense Express

4655
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Про танки для ЗСУ, нові цікаві машини та російські ракети з західними чіпами – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Більше танків для ЗСУ

Одна з країн Африки віддала ЗСУ свої Т-72, тому Чехія зможе модернізувати 120 замість 90 танків. Керівництво Excalibur Army не стало уточнювати, що це саме за країна Африки була, і яку кількість танків вона вирішила пожертвувати для України.

Читайте також: Вирішили зекономити: частина крилатих ракет рашистів впала ще на території РФ
Т-72
Модернізований на потужностях Excalibur Army Т-72 для ЗСУ, грудень 2022 року, зображення - "Настоящее время"

Але натомість в чеській компанії вирішили похвалитись набраним темпом виробництва – кожні 4 дні з цехів їх майстерень виходить 1 відновлений та модернізований танк, і кожні 4 дні Excalibur Army приймає ще 1 танк зі складів на модернізацію.

т-72
"Убитий" Т-72, який незабаром пройде відновлення на потужностях Excalibur Army для ЗСУ, грудень 2022 року, фото - Novinky.cz

Якщо конкретніше – для відновлення одного Т-72 чехам потрібно в середньому 66 робочих днів, "на стороні" потрібно купувати лише 15% необхідних комплектуючих, інші 85% вузлів спеціалісти Excalibur Army відновлюють самостійно.

Нова машина для ЗСУ

Сили оборони України вперше "засвітилися" з новою машиною на базі M113 – на цікавий зразок зброї в руках ЗСУ звернув увагу twitter-профіль Ukraine Weapons Tracker.

Так, йдеться про німецьку артилерійську розвідувальну машину Beobachtungspanzer, яка тягне БМП-1 – ця німецька машина використовується для наведення артилерійського вогню, оснащена лазерним далекоміром, навігаційними та різними оптичними системами.

РФ "віджимає" боєприпаси в Азербайджана

Defense Express із власних джерел стало відомо, що в районі одного із звільнених сіл Бериславського району Херсонської області наші військові знайшли пакувальний лист на 152-мм снаряд.

Лист показує, що снаряд виготовили в 2022 році, але не для армії РФ, а для Міноборони Республіки Азербайджан за контрактом, укладеному в березні 2021 року. Виробник снарядів – "Государственный научно-исследовательский институт машиностроения" им. В.В. Бахирева", також відомий під позначенням "ГосНИИмаш".

Якщо конкретніше, цей 152-мм снаряд виготовлявся під САУ 2С19 "Мста-С" та буксирувані гаубиці 2А65 "Мста-Б". За даними The Military Balance 2022, збройні сили Азербайджану мали 18 одиниць "Мста-С".

Західний чіп у крилатій ракеті РФ

Reuters та Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) опублікували власне дослідження, як Росія обходить обмеження Заходу та далі отримує електроніку, необхідну для виготовлення крилатих ракет та іншої зброї для війни проти України.

Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер"
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

І серед всього іншого там вказувалась одна цікава деталь – у збитій над Україною крилатій ракеті 9М728 до ракетного комплексу "Искандер" фахівці знайшли чіп від американської фірми Texas Instruments, виготовлений ще у 1988 році. Деталь наче "дрібна", але може багато чого пояснити. Деталі про західний чіп з 80-х у російській ракеті

Читайте також: Армія РФ адаптувалась до HIMARS: чи є реальна альтернатива GMLRS