xcounter
#

Іранський дрон-камікадзе Shahed-136: як ідентифікувати у повітрі, вигляд з землі та звук (відео)

19478
Shahed-136
Shahed-136

Shahed-136 має ряд характерних особливостей, які дозволяють його відносно легко ідентифікувати

У мережі з'явилось відео із дроном-камікадзе іранського виробництва Shahed-136, які закупила та почала використовувати армія РФ.

Це відео вкрай корисно через те, що дозволяє оцінити, як він має виглядати з землі та який звук видає під час польоту. Останній фактор доволі характерний через те, що у ньому використовується двотактовий двигун і він доволі схожий зі звуком двигуна мопеда.

Читайте також: Аргентина у пошуках нового винищувача: коли навіть маючи гроші виникають проблеми

Характерною візуальною особливістю Shahed-136 у повітрі є його характерне трикутне крило, що робить його схожим на праску - розмах крила менший за довжину. Водночас розвідувальні дрони з аеродинамічною схемою літаюче крило мають значно більші крила у співвідношенні до довжини фюзеляжу.

Shahed-136
Shahed-136 - доволі великий дрон-камікадзе з довжиною близько 3,5 м та розмахом крила 2,5 м

Варто нагадати, що Shahed-136, з наявних відео та фото, не оснащений камерами й найбільш вірогідним засобом наведення для нього є супутникова навігація. Тобто він може атакувати лише заздалегідь розвідані стаціонарні цілі. Також необхідно враховувати, що електронна компонента цього дрона, як і двигун з AliExpress, з максимальною вірогідністю, належить до цивільного класу. Що робить його доволі чутливим до засобів пригнічення супутникової навігації засобами РЕБ.

Відносно кількості таких дронів, які РФ закупила в Ірану достовірної інформації немає. Але, за логікою, спочатку здійснюється закупівля відносно незначної партії для оцінки реальної ефективності на полі бою. Але варто зазначити, що використання виключно цивільних компонентів (окрім звісно бойової частини), може дозволити РФ розпочати локалізоване виробництво цих дронів на власних потужностях.

Нагадаємо, що Повітряні Сили України вже почали активно збивати Shahed-136, зокрема вчора, 22 вересня, Повітряне командування "Південь" повідомило про знищення одразу чотирьох ворожих дронів-камікадзе Shahed-136.

Читайте також: Портфель замовлень на Bayraktar розписаний на 3 роки вперед, але 20 таких дронів "поза чергою" купили ОАЕ