xcounter
#

Іранська зброя в небі України: у ПС ЗСУ прокоментували безпілотне "поповнення" російського війська

4947
Іранський безпілотник Mohajer-6. Джерело: видання IRNA
Іранський безпілотник Mohajer-6. Джерело: видання IRNA

Чим загрожує Україні іранська зброя в руках російських військових

Речник командування Повітряних Сил Збройних Сил України Юрій Ігнат в ефірі "Еспресо" прокоментував новину про постачання РФ іранської зброї – розвідувально-ударних безпілотних комплексів.

Передусім Ігнат відзначає, що ці безпілотники можуть нести доволі багато озброєння: "Є корисне навантаження на цей безпілотник, фактично втричі більше, ніж у нашого Bayraktar TB2, по заявках виробника".

Читайте також: РФ отримала "зброю проти HIMARS", яка не вміє долати складну ППО та має проблеми вже "на старті"
Bayraktrar TB2
Безпілотник Bayraktrar TB2 Повітряних Сил ЗСУ

Але речник ПС ЗСУ зауважує, що робити висновки щодо цієї зброї, поки ми не побачимо, на що вони насправді здатні, не варто: "Як-то кажуть, треба пробувати. Це звичайна ціль, яку будуть збивати наші зенітні ракетні війська. Як це роблять з "Орланами", з "Форпостами".

бпла "форпост"
Збитий ЗСУ російський БПЛА

Ігнат наголошує – ми поки що не знаємо, якої саме якості вдалося Ірану скласти БПЛА, які створювалися з контрабандних частин, оскільки країна знаходилася під санкціями.

Також речник ПС ЗСУ висловлює сумніви й щодо того, що Іран насправді поставить РФ таку велику кількість безпілотників, про яку говорять у медіа (у закордонних ЗМІ йшлося про постачання сотні одиниць БПЛА – прим. DE).

Mohajer-6 бпла
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA

"Керування цим дроном – це теж штука непроста, там цілий екіпаж сидить, як мінімум два чоловіки. Треба пройти льотну практику екіпажам, треба пройти бойове злагодження, навчитися завдавати ударів по наземних цілях", – зауважує Ігнат.

Іранський безпілотник Shahed-191
Іранський безпілотник Shahed-191, фото ілюстративне

"Будемо сподіватися, що він не надто добре зроблений, якщо попав він до рук Росії, що є певні технічні проблеми з ним, а наші зенітники будуть збивати їх як і решту ворожі БПЛА", – підсумовує речник ПС ЗСУ.

Читайте також: Іран хотів "вкрасти" у США безпілотний корабель: чи виявилася вдалою ця спроба